Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Twingo RS: Nová tvář pro ostrou verzi

David Bureš
Diskuze (22)
Faceliftované Twingo od Renaultsportu se začne prodávat v polovině letošního března.

S několikaměsíčním opožděním po faceliftovaném Renaultu Twingo pro rok 2012 se představuje také modernizovaná vrcholná verze tohoto modelu od divize Renaultsport. Změny jsou však kosmetické, technika zůstala bez významných změn. Designovou úpravou prošlo také Twingo RS Gordini.

Vzhled automobilu samozřejmě navazuje na modernizované běžné Twingo. Na upravené přídi připomínající Škodu Yeti se objevil nový nárazník, podobný většímu Cliu RS. Jeho tvary jsou podle designérů Renaultsportu inspirované monoposty formule 1.

Z boku zaujmou zadní rozšířené podběhy. Záď definuje nový nárazník s difusorem a výraznější koncovkou výfuku, novinkou je také mohutnější přítlačný spoiler zakončující linii střechy. Počínaje květnem bude možné karoserii nalakovat také novým příplatkovým žlutým odstínem Sirius.

Dostupný designový paket zahrnuje šedé kryty vnějších zpětných zrcátek, upravený spoiler a chromované detaily okolo předních mlhovek. Ve středech příplatkových 16palcových kol Emotion z lehkých slitin se objevuje logo RS.

Uvnitř se objevuje volant, sedadla a palubní deska se žlutým prošíváním, zatímco okolí výdechů klimatizace a rádia na centrální konzole je černé. Vršek volantu či část sedaček jsou pak bílé.

Pod kapotou zůstává zážehový atmosférický agregát 1,6 16V o výkonu 98 kW při 6.750 min-1 a točivém momentu 160 Nm v 4.400 min-1 kombinovaný s pětistupňovým manuálem. Motor je však nyní úspornější, v kombinovaném cyklu nyní spotřebuje 6,5 litru paliva na 100 km, což odpovídá 150 g CO2 vypuštěným na 1 km jízdy.

O zastavení se starají kotoučové brzdy s 280mm kotouči vpředu a 240mm vzadu. Standardem je sportovně naladěné zavěšení, za příplatek je podvozek Cup, snižující světlou výšku auta o 4 mm.

Provedení Gordini RS je možné pořídit ve čtyřech lacích karoserie, vedle tradiční modré Malte také v bílé Glacier, perleťové černé, nebo červené Vif. Detaily v interiéru jsou modré, nebo nově šedivé, černá kola s diamantovým efektem jsou 17palcová.

Ostrý hatchback bude nabízen na 20 trzích. Francouzští zákazníci jej budou moci objednávat od 20. února 2012, ceny Twinga RS budou v zemi galského kohouta začínat na částce 16.900 euro (cca 422.500,- Kč), verze Gordini RS bude stát 18.100 euro (zhruba 452.500,- Kč).

Renault Twingo RS se začal prodávat v září 2008, od té doby se prodalo více než 10 tisíc exemplářů tohoto mini hot hatche. Ve vybraných státech je tento vůz možné spolu s většími bratry, Cliem RS a Méganem RS, servisovat ve 350 specializovaných zastoupeních Renaultsportu.

David Bureš
Diskuze (22)
Avatar - Ronault.
17. 2. 2012 23:19
Re: Citigo vs Twingo
Co je cenově přijatelné? Cenově jsou tyto auta opravdu vyrovnané, twingo je podstatně stylovější, má silnější motor a taky mnoho prvků individualizace.

A pak by se dalo i pochybovat o tom, jestli je argument české auto nutně u Citiga platný.

A Citigo narazí u mnoha lidí, kteří nesmýšlejí stylem "jo superb, to je dělo" na problém, že krásy moc nepobralo, resp. žádnou.
Avatar - Stenly77
17. 2. 2012 23:07
Re: Citigo vs Twingo
Takže ty by sis radši koupil předraženy twingo než cenově přijatelný český auto ?? :-) tak asi ses hodně bohatej. by mě docela zajímalo co máš v garáži :-)
Avatar - Andromeda
16. 2. 2012 11:28
Re: Pán MikroHH
Přivítal bych také novou foukanou 1,2...
Avatar - Ronault.
15. 2. 2012 23:39
Re: Citigo vs Twingo
Říci Ronaultovi, že neseděl nebo nejel v nějakém Renaultu je opravdu odvážné ;-)
I když přiznávám, že Latitudu znám opradu jen velmi krátce.
Avatar - white label
15. 2. 2012 23:05
Re: Citigo vs Twingo
Víc místa jak ve Fabii... >:-[]
"Trepeš" tu hlavně ty:
"Interiér nabízí standardní porci místa, viděno samozřejmě optikou minivozů do města. Na takové Citigo se Twingo zdaleka nechytá, uvnitř jsme naměřili téměř o deset centimetrů méně místa ve výši loktů než ve škodovácké novince. A nad hlavou je situace velmi podobná, za což může i instalovaná panoramatická střecha s možností otevření."
[odkaz]