Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Twizy Renault Sport F1: Elektrická formulka sprintuje z 0-100 km/h za 6 sekund

David Bureš
Diskuze (1)
Kombinace městského elektrovozítka s prvky z Formule 1 zní jako šílený nápad. Renault Sport se takového šílenství dopustil.

Divize Renault Sport je známá svými hot-hatchi. Tentokrát se však konstruktéři ve spolupráci s kolegy z divize Renault Sport F1 zaměřili na trochu jiný úkol, postavili totiž elektromobil Twizy s prvky z Formule 1. Výsledkem je koncept Twizy Renault Sport F1.

Automobil dostal systém KERS, identické provedení z monopostů Formule 1 poháněných motorem Renault. Systém se stará o rekuperaci brzdné energie, po jeho aktivaci vzroste výkon vozu skoro šestinásobně, z 13 kW na 72 kW. Výkon z KERSu je stejně jako ve Formuli 1 dostupný maximálně po dobu 14 sekund.

Díky tomuto systému Twizy Renault Sport F1 zrychlí z 0-100 km/h za šest sekund. To znamená, že auto je v této disciplíně stejně dobré jako Mégane R.S. 265. Maximální rychlost tohoto Twizy činí 110 km/h. Automobil mimochodem váží 564 kilogramů, o 91 kg více než výchozí Twizy.

Řidič může přepínat mezi dvěma režimy systému KERS – vedle krátkodobého zvýšení výkonu může systém fungovat jako generátor elektrické energie.

Vedle KERSu Twizy Renault Sport F1 dostal slickové pneumatiky, stejné jako na monopostu Formula Renault 2.0, monopost formule evokují také spoilery na přídi a zádi. Uvnitř se objevuje minimalistický volant s mnoha tlačítky jak z formule.

Renault chce konceptem Twizy Renault Sport F1 demonstrovat své zkušenosti s vývojem elektrické techniky pro monoposty Formule 1. Vůz bude v průběhu roku vystaven na různých autosalonech, poprvé však bude k vidění tento víkend během formulových závodů série World Series by Renault na španělském okruhu Aragon.

Twizy Renault Sport F1 není první takový bláznivý projekt automobilky Renault. V roce 1994 totiž vznikl prototyp Espace F1. Upravené MPV dostalo 3,5litrový vidlicový desetiválec o výkonu 603 kW z tehdejší formule stáje Williams F1 nebo karbonovou karoserii.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Emel
26. 4. 2013 11:02
Slicky
Ty slicky vypadaj drsně :-) , přední spoiler ale evokuje spíš autíčko na úklid ulic než F1 >:D