Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault vyrobil v Rusku Duster s pořadovým číslem 100.000

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Dusteru se daří na všech frontách, lhostejno na tom, jaké logo má na přídi. V Moskvě sjel z linky stotisící exemplář.

Ve velké zemi na východě se vyrábí Duster s logem Renaultu. Moskevský závod Avtoframos vznikl v polovině minulé dekády pro montáž prvního Loganu a zpočátku využíval část pozemků bývalé továrny Moskvič. Teď se zde narodil Duster s pěkně kulatým pořadovým číslem 100.000. Započtena je pochopitelně pouze produkce Avtoframosu, žádná jiná. Renault tak dlouho navyšoval ve společnosti podíl, až se letos v únoru stal jejím stoprocentním vlastníkem.

Jubilejní vůz v béžové barvě s benzinovým motorem 1,6i má manuální převodovku a pouze přední pohon. Je určen domácímu ruskému zákazníkovi. 66 % zde vyrobených aut se prodává s daňovými slevami, celkem 70 % jsou čtyřkolky. Produkce zde běží až od prosince 2011. Nabídka obsahuje zmíněnou zážehovou šestnáctistovku, taktéž zážehový dvoulitr a turbodiesel 1,5 dCi, v závislosti na zvoleném motoru lze řadit manuálně (pět, respektive šest stupňů), nebo přenechat tuto práci samočinnému ústrojí se čtyřmi rychlostmi. U nás motor 2,0 l chybí, 1,6 má výkon 77 kW, respektive o dva méně při provozu na LPG, 1,5 dCi jsou k mání se 66 a 81 kW.

Duster je úspěšný celosvětově, i náročné Evropany zaujal jeho svébytný design. Ty, kdo mají hlouběji do kapsy, pak oslovily příznivé ceny – i když se mnohde prodávají rovněž dražší verze. Duster je nejprodávanějším vozem značky Renault například v Brazílii, Indii a dokonce i právě v Rusku, kde drtí Logan i Sandero. Vyrábí se kromě Rumunska a Ruska také v Brazílii, Indii a Kolumbii a nese emblém Dacie nebo Renaultu podle toho, jaká značka se kde používá. Na indický trh se chystá dvojče s logem Nissanu a vzkříšeným názvem Terrano.

Na zářijové IAA ve Frankfurtu se můžeme těšit na modernizovaný model, byť současné tvary ještě nestačily nijak výrazně zestárnout. Upravené by měly být také motory. Facelift se bude zatím týkat pouze modelů s levostranným řízením, například Britové si tedy musí počkat.

V České republice se prodalo za tři roky, od května 2010 do června 2013 5.245 Dacií Duster. Respektive, abychom byli přesní, tolik registrací eviduje ve svých statistikách Sdružení dovozců automobilů (SDA).

Aleš Dragoun
Diskuze (0)