Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Replika Lamborghini, kterou vědec vyrábí pro svého syna na 3D tiskárně, už jezdí

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Ano, je to jen replika Lamborghini a ano, nevypadá kdovíjak vymazleně. Přesto si tohle auto zaslouží respekt.

Ocenit na něm totiž musíme, jak a proč vznikl. Začátek projektu najdeme zhruba před dvěma lety, kdy Sterling Backus, fyzik a vyučující na americké Colorado State University, dostal při hraní hry Forza Horizon 3 se svým synem nápad, že postaví kopii Lamborghini Aventador. A že ji daruje právě svému potomkovi.

Pustil se tedy do díla. Ale ne tak, že by lisoval a ohýbal plechy, nebo vyráběl karoserii z laminátu, díly si vytiskl na 3D tiskárně. Jednotlivé komponenty pak k sobě slepil methylmetakrylátovým lepidlem a výsledné panely ještě "obalil" karbonovými vlákny, aby byly pevnější.

Podvozek, pohonné ústrojí a některé další konstrukční části samozřejmě trojrozměrným tiskem nevznikly, ale tvůrce si dal záležet na tom, aby nešlo o podřadné komponenty.

Třeba motor pochází z Corvetty z roku 2003, jde tedy o 5,7litrový osmiválec LS1. Vybaven byl navíc párem turbodmychadel. Výkon neznáme, ale rozhodně půjde o slušnou porci koní. Jasně, dvanáctiválec to není, ale alespoň V8 našla místa uprostřed jako u originálu. Podvozek si Sterling vyrobil sám, některé součástky prý pocházejí ze skutečného Lamborghini.

Od automobilky si fyzik koupil také například i okna, zpětné zrcátko či volant.

Na autě je sice ještě spousta práce, to je patrné na první pohled, ale Backusovi už se povedlo vůz rozpohybovat. Přesvědčte se sami.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

15. 10. 2019 07:12
Video jak prasa
Ten umelec, čo to bral telefónom, má alzheimera?