Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Řidič odmítl zaplatit pokutu za rychlost 2.900 Kč a věc řešil soudně. Už ho to stálo statisíce

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Britský důchodce Richard Keedwell neváhá utratit většinu svých úspor jen proto, aby prokázal pochybení celého systému. Zatím se mu to ale moc nedaří.

Podivný příběh Richarda Keedwella, jednasedmdesátiletého důchodce z britského Hloucestershire, začal v roce 2016, kdy obdržel pokutu za rychlost. Podle snímku z radaru měl Kedwell projíždět zónou s maximální povolenou rychlostí 30 MPH (48 km/h) rychlostí až 35 MPH (56 km/h). Za překročení rychlosti o cca 8 km/h mu pak byla vyměřena pokuta 100 liber (cca 2.900 Kč), se kterou se však Keedwell nehodlal smířit.

Když Keedwell obdržel pokutu od West Mercia Police, začal se okamžitě bránit, že on rychlost rozhodně nepřekročil. A aby měl svá tvrzení čím podložit, najal si jako svědka Tima Farrowa, který se specializuje na radarová zařízení a jejich telemetrii.

Farrow pak měl podle The Telegraph skutečně přijít s vysvětlením, proč kamera v Kedwellově případu ukazovala chybný údaj o rychlosti. Údajně by se mělo jednat o tzv. Dopplerův jev (Doppler effect), následkem kterého radar změří jiný vůz ve stejném směru, ale namísto něj vyfotí jiný.

Farrow, bývalý technik u britského královského letectva, pak údajně pronesl, že se tento případ pokutového bločku vůbec neměl stát. Mělo by se jednat o jasný případ Dopplerova jevu, který mluví ve prospěch Keedwella.

Vůbec jsem neviděl záblesk kamery a jsem si celkem jist, že jsem ani nepociťoval, že bych snad jel rychleji než 31 MPH,“ uvedl Keedwell v rozhovoru pro The Telegraph. „Byl jsem nesmírně rozhořčen, když jsem v poště našel tu pokutu. Jsem přesvědčen, že Tim ví po čem jde a prokáže omyl v tomto případě. Pokud by mi řekl, abych prostě jen zaplatil pokutu, nic by se nestalo a já bych zřejmě musel souhlasit a pokutu zaplatit.

Jenže když se na to podíváte, zjistíte, že tohle je hlavně o získávání peněz, než o silniční bezpečnosti,“ pokračuje Keedwell. Dokonce se nebál ani naznačit, že jsou britští motoristé „válcování“ systémem. „Běžní pracující lidé jako já jsou přejeti systémem. Nenaslouchali mi a v mém případě neexistuje spravedlnost,“ posteskl si Keedwell.

A jeho nářkům se ani nelze příliš divit. Proti pokutě se Keedwel odvolal poprvé již v červnu 2017, ale neuspěl. Keedwell se však neustále odvolává, ačkoliv po srpnovém (opět neúspěšném) soudu už jeho soudní náklady dosahují těžko uvěřitelných 22.000 liber. Společně s dalšími náklady kolem sporu se pak pohybujeme dokonce až okolo 30.000 liber, jak uvádí britská média. Tedy téměř 877.000 Kč.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme