Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Řidiči možná nebudou muset dodržovat odstup 1,5 metru při předjíždění cyklistů

ČTK
Diskuze (19)

Změna zákona, která má zjednodušit bodový systém pro řidiče, je ve Sněmovně před závěrečným schvalováním. Poslanci k ní vznesli v dnešním druhém čtení tři desítky pozměňovacích návrhů. Ze zákona by tak například mohla zmizet povinnost dodržovat minimální odstup při předjíždění cyklistů.

Poslanci by z vládní předlohy mohli na návrh hospodářského výboru také vypustit navrhovanou povinnost řidičů volat policii v případě, že jejich vozilo tvoří překážku na dálnici. Novela by mohla zavést takzvané sdílené zóny. Na návrh vlády zavádí také možnost řídit auto už od 17 let, ale jen pod dohledem mentora.

S návrhem zrušit povinný odstup při předjíždění cyklistů přišla poslankyně ANO Zuzana Ožanová. Nová povinnost dodržovat bezpečný odstup 1,5 metru platí od loňského ledna a Sněmovna ji vložila do zákona ještě v minulém volebním období. Poslankyně Ožanová pokládá toto pravidlo za absurdní a zdůvodňuje to třeba tím, že pravidlo neřeší situaci s protijedoucím cyklistou. Na komunikaci o šíři tří metrů se prostě nevejde motorové vozidlo i jízdní kolo, pokud mají být od sebe vzdáleny 1,5 metru, a je zcela namístě vzájemná ohleduplnost k vyřešení situace, uvedla. V jiném návrhu chce zúžit tuto povinnost bezpečného odstupu pouze na silnice a místní komunikace. Neplatila by tak na účelových komunikacích, hlavně na lesních cestách.

Martin Kolovratník (ANO) navrhuje mimo jiné ponechat trest zákazu řízení vozidla u tří nejzávažnějších přestupků. Jde o vjíždění na železniční přejezd přes zákaz, porušení zákazu předjíždění a otáčení, couvání nebo jízdu v protisměru. Vláda tyto přestupky řadí mezi nejzávažnější, ale zákaz řízení u nich podle Kolovratníka vypouští. Skupina koaličních poslanců v čele s Antonínem Tesaříkem (KDU-ČSL) chce umožnit registrovaným poskytovatelům terénních sociálních služeb v naléhavých případech parkování i na místech, kde jinak platí zákaz stání. Jejich vozidla by měla označení jako mají nyní vozidla domácí zdravotní péče.

Video se připravuje ...

Vládou navrhovaná povinnost volat policii v případě, že vozidlo na dálnici tvoří překážku, má podle vlády zajistit bezpečnost silničního provozu. Hospodářský výbor ji chce ale na návrh Michala Kučery (TOP 09) vypustit. Navrhované ustanovení zpřesňuje povinnost řidiče tak, že pokud se jeho vozidlo stane překážkou provozu na dálnici, bude to muset ohlásit policii bez ohledu na to, zda je či není sám schopen vozidlo z dálnice odstranit. Mezi členy výboru ale zaznívaly obavy z toho, že k řidiči přijede asistenční služba, kterou nechce.

Hospodářský výbor také doporučil vložit do zákona ustanovení upravující takzvané sdílené zóny. Sdílená zóna bude označena patřičnou dopravní značkou a sloužit má všem účastníkům silničního provozu. Chodci i cyklisté v ní budou moci užívat pozemní komunikaci v celé její šířce a platit v ní bude nejvýše dvacetikilometrová rychlost. Parkování v ní bude dovoleno pouze na určených místech. Stanislav Blaha (ODS) navrhuje, aby přestupky za porušení pravidel platných ve sdílené zóně mohla řešit obecní policie příkazem na místě.

Novela na návrh vlády mimo jiné zavádí možnost řídit auto už od 17 let, ale jen pod dohledem mentora. Ministerstvu dopravy dává novela právo stanovit výjimku ze zákazu jízdy kamionů ve stanovenou dobu; týká se to hlavně víkendů. Novela zjednodušuje systém trestných bodů z pěti sazeb na tři, tedy nově bude možné přidělit dva, čtyři nebo šest bodů. Za nasbíraných 12 trestných bodů řidič přijde o řidičský průkaz, stejně jako dosud. U nejzávažnějších přestupků bude moct sbírat body do odebrání řidičského průkazu nejvýš dvakrát, u středně závažných přestupků pak třikrát.

ČTK
Diskuze (19)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
21. 5. 2023 21:44
Re: Hňupi, kteří nám teď vládnou
tady ti musím dát za pravdu, snad DENNĚ potkám řidiče co koly přejede i 2pruh a zrovna dneska snad třetinou auta = když já jel v protisměru. Ano HODNĚ řidičů absolutně neumí odhadnout kde jsou (kraje jejich aut)

PS: Speciál pro tebe VELKÉHO ODPŮRCE (vzor Paroubek;) dnešní https://www.ceskatelevize.cz/…34229-168-hodin/
21. 5. 2023 20:01
Re: Hňupi, kteří nám teď vládnou
Serezal bych klackem vola co to vubec vymyslel. Jak pozna ridic 1.2 nebo 1.5 metru? To zase mohl vymyslet jen tupej clovek bez vzdelani. Osazenstvo ministerstev je skutecne nekdy vykvet.
Avatar - rohYpnol
21. 5. 2023 12:44
Re: Kdyby se aspoň toto podařilo zrušit
No, za chvíli budeme muset začít prosazovat jízdní pruhy pro osobní proti pěším a cyklopruhúm... :-(
Avatar - rohYpnol
21. 5. 2023 12:43
Re: Hňupi, kteří nám teď vládnou
Ano ale to je přesně to o čem mluvím.
Neumíme určovat a nastavovat pravidla. A to je jeden z důvodů proč je ani nerespektujeme.

Nicméně třeba to, že někde je nějaké omezení je třeba dáno jen hlukovými limity. Takže ty v autě jedeš a říkáš si - proč tady 70 ne i 50... a to je přesně ono.
Avatar - Mikesus
21. 5. 2023 08:21
Re: Hňupi, kteří nám teď vládnou
Souhlasím, objizdel jsem je vždy opatrně a dal budu, jen nevím jestli to bylo 1.5m.
Prostě je to nesmysl z hlav pumpičkářů, který je úplně o ničem a je dobře to zrušit.