Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rimac potvrdil jednání o dalších investicích Porsche, stále však bude pracovat i pro ostatní

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Zakladatel chorvatské automobilky Rimac potvrdil jednání o investicích ze strany Porsche, podíl německé značky by se však neměl ani přiblížit k 50 procentům, čímž si značka uchová svou stávající svobodu.

Kolem chorvatského výrobce sportovních elektromobilů Rimac je v poslední době opravdu živo, což je způsobeno především spekulacemi ohledně možného prodeje značky Bugatti. O jejím osudu by sice mělo být rozhodnuto někdy během první poloviny tohoto roku, již delší dobu se však objevují zajímavé informace ze zákulisí.

Jednou z nich je například zmínka, že společně s převodem Bugatti pod křídla Rimacu by měla značka Porsche skoupit významný podíl chorvatské automobilky. Jednání o investicích ze strany Porsche přitom v nedávném rozhovoru pro magazín Automobilwoche potvrdil i Mate Rimac, CEO a zakladatel stejnojmenné automobilky.

Podle jeho slov by se mělo jednat o strategickou investici ze strany Porsche, která by mohla být realizována během následujících dvou až tří měsíců. Rimac přitom odhadoval, že tato investice přinese chorvatské automobilce okolo 157 až 181 milionů dolarů.

Ze strany Porsche by se přitom nejednalo o první investici do značky Rimac. V některých médiích se tak začaly objevovat informace, že Porsche díky této investici zvýší svůj vlastnický podíl v Rimacu na téměř polovinu, což by mohl být jeden ze strategických kroků předcházející převodu značky Bugatti pod Rimac. Mate Rimac se však proti této informaci ostře vyhradil na svém facebookovém profilu.

Mate Rimac nejprve potvrdil probíhající jednání o dalším rozšíření spolupráce se značkou Porsche a rozšíření jejího vlastnického podílu v Rimacu, současně ale dodal, že některá média falešně či možná chybně informovala, že podíl Porsche stoupne na 50 % či téměř 50 %.

Podíl Porsche se sice zvýší, ale rozhodně ne k téměř 50 %. Rimac zůstane nezávislý a s mnoha průmyslovými zákazníky, kteří nevlastní naše akcie a nejsou našimi investory,“ uvedl Rimac. Zřejmě tak narážel na skutečnost, že kromě jiných spolupracuje také se značkami Aston Martin, Koenigsegg, Renault nebo Hyundai, přičemž jihokorejská automobilka vlastní údajně až 14% podíl v Rimacu.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme