Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce potvrdil nový kabriolet jménem Dawn

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Automobilka Rolls-Royce oživuje další slavné jméno ze své minulosti a oficiálně potvrzuje, že uvede nový luxusní kabriolet.

Letošní Rolls-Royce World Dealer Conference v kalifornském Los Angeles se stala místem, kde byl 12. května zástupcům prodejní sítě luxusní britské značky představen její zcela nový model. Veřejnost se prozatím musí spokojit pouze s potvrzením jeho uvedení na trh a zveřejněním jména.

Torsten Mueller-Oetvoes, generální ředitel automobilky uvedl, že nový Rolls-Royce Dawn představuje velmi příjemné překvapení a má se jednat o vůz, jehož elegance a smyslnost nemá v historii značky obdoby.

Novinka podobně jako všechny modely značky od uvedení limuzíny Phantom v roce 2003 dostala jméno, které odkazuje na slavnou minulost značky. Konkrétně se jedná o model Silver Dawn, který byl v nabídce značky v letech 1949 až 1955 a stal se prvním Rolls-Roycem, nabízeným s karoserií přímo z automobilky.

Ze série 760 vyrobených vozů Silver Dawn mělo být podle automobilky Rolls-Royce vyrobeno v letech 1950 až 1954 pouze 28 elegantních kabrioletů. V případě nového nositele jména Dawn se ovšem dá očekávat, že dojde na poněkud větší počet vozů.

Nový Rolls-Royce Dawn má být uveden v prvním čtvrtletí roku 2016 a automobilka kromě jména prozatím neprozradila žádné bližší informace o jeho technice nebo velikosti.

Podle dřívějších neoficiálních zpráv má být nový kabriolet postaven na stejném základu jako limuzíny Ghost a kupé Wraith. V takovém případě můžeme pod kapotou očekávat dvojicí turbodmychadel přeplňovaný dvanáctiválec o objemu 6,6 l s výkonem 465 kW (632 k) při 5600 min-1 a točivým momentem 800 N.m v rozmezí 1500-5500 min-1.

Rozměrově se pak nový Dawn nejspíš příliš nevzdálí Wraithu s jeho celkovou délkou 5269 mm a v hierarchii automobilky se usadí pod aktuální Phantom Drophead Coupé, jehož karoserie je dlouhá 5612 mm.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Hammunasakra
13. 5. 2015 16:30
Obrázky
Chápu že tady se text objeví pozdějš ale to nebyly k sehnání nějaký obrázky?

[odkaz]