Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce slaví nejlepší rok v historii. Nejžádanější model nepřekvapí

Ondřej Šámal
Diskuze (0)

Britský výrobce superluxusních automobilů loni prodal přes šest tisíc vozů, nejvíce ve své 119leté historii. Dařilo se také individualizačnímu programu Bespoke, velké věci si Britové slibují také od výroby aut přesně na míru.

Zatímco mainstreamové značky se musejí potýkat se stále dravější konkurencí ze strany Tesly a čínských výrobců, v nejvyšších patrech automobilového průmyslu panuje spokojenost. Například Mercedes-Benz v Česku v roce 2023 prodal nejvíce aut ve své historii, přičemž prim hrají zejména dražší modely v čele s třídami GLE, GLS a G. Rekordem se však mohou pochlubit také v Rolls-Royceu, a to dokonce na globální úrovni.

Automobilka z britského Goodwoodu totiž loni zákazníkům po celém světě dodala 6032 vozů, nejvíce v historii značky, jejíž kořeny sahají až do roku 1904. Nejžádanějším modelem se nepřekvapivě stalo SUV Cullinan, které tento primát drželo i v roce 2022. Na druhém místě skončil vstupní model Ghost.

Portfolio se loni zmenšilo o kupé Wraith, poslední dvoudveřový rolls s dvanáctiválcem. Vůz stál ještě na základech minulé generace sedanu Ghost, jeho čas proto nadešel. Mezeru ovšem Britové velmi rychle zaplnili elektrickým kupé Spectre, které jsem loni na podzim vyzkoušel na českých silnicích.

Rolls-Royce si od novinky slibuje mimo jiné zvýšení zájmu z řad mladších zájemců, pro které je bezemisní pohon jedním z hlavních lákadel. Ostatně objednávky na spectre se do Goodwoodu jenom hrnou.

Vedle toho se nebývale dařilo také individualizačnímu programu Bespoke, kterým prochází naprostá většina rollsů. Vedení automobilky sází také na zakázkové stavby aut na míru, které má na starost divize Coachbuild. Ta v minulém roce představila dvojici roadsterů Droptail s přídomky Amethyst a La Rose Noire, jejichž ceny se pohybují v řádu stovek milionů korun.

Video se připravuje ...

V Česku značka Rolls-Royce v roce 2023 zaznamenala 43 registrací (meziročně o šest více), přičemž nejoblíbenějším vozem bylo taktéž SUV Cullinan s 19 exempláři, následované sedanem Ghost (13 aut), dvojicí kupé Spectre a Wraith (v obou případech po čtyřech kusech) a kabrioletem Dawn s jedním vozem. Phantom si naopak proti roku 2022 s dvěma exempláři nezapsal žádnou registraci.

Ondřej Šámal
Diskuze (0)

Doporučujeme