Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ronin 47 vypadá, jako by sjel z filmového plátna. Prodal se za šílenou sumu

Matyáš Kunst
Diskuze (5)

Velmi netypický motocykl vypadá jako rekvizita z filmu, ale Ronin 47 je zcela skutečný a jeden z nich právě čeká na nového majitele. S ohledem na jeho vzácnost a skvělé specifikace je jasné, že se cena vyšplhá vysoko.

Za tento stroj by se nemusel stydět ani hlavní hrdina akčního filmu. Stylová motorka s označením Ronin 47 vznikla jako projekt společnosti Ronin Motor Works s cílem vytvořit nový americký superbike pro 21. století. Základem byl pro americké inženýry model Buell 1125.

Celý projekt byl financován společnosti Magpul Industries, výrobcem kompozitních high-tech příslušenství pro střelné zbraně. Celkem bylo vyrobeno pouze 47 kusů tohoto unikátního modelu, odkud také pochází jeho název. Právě jeden z nich, konkrétně 37. v pořadí, byl nabízen k prodeji.

Ptáte se, čím je Ronin 47 tolik speciální? Začněme tím, že je tento motocykl poháněn vysoce ceněným dvouválcem Rotax Helicon o objemu 1125 kubických centimetrů, který byl inženýry dále upraven pro snížení hmotnosti a zvýšení výkonu. Součástí motoru je vestavěná šestistupňová převodovka, která přenáší výkon na zadní kola prostřednictvím řemenového převodu. Výfuk je veden přes keramikou potažený tlumič výfuku. Zajímavostí je rovněž chladič umístěný vpředu mezi rameny vidlice pro optimální průtok vzduchu a dvojitá světla umístěná vertikálně na levé straně.

Takové motocykly se objevují na prodej jen zřídka, částečně kvůli jejich vzácnosti, ale také proto, že se jich majitelé pochopitelně neradi vzdávají. Tento konkrétní kus byl na prodej a vzhledem ke stavu tachometru, který ukazuje 2700 kilometrů, létaly na stůl majitele velmi zajímavé nabídky. Stroj se nakonec prodal za 37.250 dolarů, tedy za více než 800.000 Kč. 

Video se připravuje ...

Matyáš Kunst
Diskuze (5)

Doporučujeme

8. 8. 2023 12:33
Re: Buell
Myslím si, že je to daný tím, že už o tyhle stroje není zájem ze strany sběratelů/překupníků/restaurátorů. Minulý rok někdy touhle dobou jsem prodal Jawu 19 a Jawu 23, které používal a "servisoval" můj drahý tatík. Jeho původního pařeza, kterého zakoupil od svého bratra (mého strýce) mu ukradli naši místní zločinci a našli jsme z něj jen kostru. To bylo někdy okolo roku 2000 a já jsem následně koupil dalšího za pět tisíc kaček včetně druhého motoru od jakéhosi veselezhuleného týpka z Tábora. Mustang (23) byl mého staršího bratra a tatík tak dlouho plakal, že pořád musí pařeza flikovat, až mu ho bratr dovezl s čerstvou technickou. Protože asi před dvěma roky přestal úplně jezdit (i autem), tak jsem loni v létě odpověděl na inzerát v Českokrumlovské hlásné troubě - co se děje na městském úřadě. Přijel kluk, kouknul na ně nechtěl startovat nic, naložil - dal mi co jsem chtěl (15 tisíc za oba) a odjel. V posledních měsících se nejen vyrojili tyhle veteráni na silnice, ale i na bazoši je jich fůra a vedle "mistrovsky zrestaurovaných" jsou i kusy, které nabízejí po pár tisícovkách a někdy i třeba tři kusy najednou :D
Avatar - speedfred
8. 8. 2023 10:41
Re: Buell
Tak ja som za toto leto videl už toľko "pinckov" a podobných veteránov ako už dlho nie. Obačas to ludia aj prevetrajú.
Avatar - Roland Von Wagen
8. 8. 2023 10:17
Re: Buell
To budou spíš výjimky. Ten, kdo tyhle jawy ještě má, si je šetří jako youngtimery a mladí, pokud nejsou fakt nadšenci do dvoutaktní historie, jezdí spíš na elektronesmyslech s pidikolečky a bez sedátka.
8. 8. 2023 10:12
Re: Buell
Tu první větu si čtu pořád dokola.

Možná je i dobře, že už raději nejezdíš autem.
8. 8. 2023 09:43
Buell
Vůbec se nevěnuju moderním strojům z produkce motocyklovým výrobcům, ale zdá se že u stroje ala Buell pomalu mizí. Teď jsem hledal jejich stránku a píšou: "Motocykly Buell jsou ručně vyráběné americké superbiky, které posouvají jízdu na vyšší úroveň." Mají tam nějaké zakapotované stroje i endura. Včera jsem měl velkou radost, protože mě v kopci k naší střediskové obci předjížděli dva mladíci na Jawa 21. Evidentně srovnávali výkony svých strojů a svého řidičského umění, protože po překonání největšího stoupání na rovince zalehli, protože foukal dost silný západní protivítr. Mám radost, že z pozice ceněných youngtimerů se tyhle stroje vracejí k životu a k tomu čemu byly původně určeny a vyrobeny, tedy umožnit patnáctiletým užívat si svobody dopravit se kdy a kam chtějí.