Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Roush nezrychluje jen Mustangy, umí to i s živými koňmi. Proto kdysi vznikla tahle věc

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Jméno Roush dobře znají především fanoušci Fordů Mustang. Tahle americká firma má ale mnohem širší záběr.

Roush Performance patří už mezi tradiční úpravce Mustangů, modifikacím legendárního pony caru se věnuje od roku 1995. A umí i jiné Fordy.

Jenže mateřská společnost Roush se věnuje i dalším oblastem. Jedna její divize například postavila zvláštní stroj, který si můžete prohlédnout v galerii.

Asi už dávno tušíte, že tahle věc má co do činění s koňmi. Jde o jakousi tréninkovou pomůcku, která by měla koním pomoci, aby běhali rychleji. Firma Roush ji už v roce 2008 stvořila ve spolupráci se společností Kurtsystems.

Rovnou se přiznávám, že se v dostizích, výchově a tréninku závodních koní nevyznám, ale co jsem se dočetl, tak věc nefunguje tak, že ji zvíře za sebou tahá, jak by možná napovídaly fotografie.

Čtyřtunový stroj má vlastní pohon, zadní kola totiž přes automatickou převodovku roztáčí 2,4litrový vznětový pětiválec Volvo, který věc umí rozjet až na 60 km/h. Vozítko se tedy pohybuje společně s koněm, nezatěžuje ho.

Přínosem jsou ovšem senzory, které sledují, co se s koněm zrovna děje. Hlídají hladinu kyslíku, srdeční puls a další důležité věci. Data pak může vyhodnocovat posádka uvnitř - v kabině je místo pro řidiče, trenéra a veterináře.

Firma Kurtsystems původní nápad neustále rozvíjí. Nevíme, kolik podobných vozítek nakonec vzniklo, ale jak se při pohledu na internetové stránky společnosti zdá, vývoji tréninkových pomůcek pro závodní koně se věnuje pořád.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

10. 7. 2020 23:06
Ked su prachy
Konske a tavie dostihy su vynosny biznis a zabavka bohatych. Tak aj vyzera vyvoj treningovych postupov za ostatnych 15 rokov. Pri drazdanoch je napr jedna klinika, ktora sa tvari ze robi veterinarny vyskum a v skutocnosti je specializovana na rozsirovanie dychacich ciest u koni, any vedeli pri dostihoch prijat viac vzduchu. Prekvapivo su najvacsi donori arabski sejkovia.