Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rozlučka Jeepu s V8 má průhlednou kapotu, hybrid ctí starý Willys

Daniel Fuglevič
Diskuze (0)

Nejnovější koncepty prezentují dostupné off-roadové díly divize Mopar a zároveň odkazují na minulost americké značky.

Je už tradicí, že americký Jeep u příležitosti velikonoční off-road akce Easter Jeep Safari v utahské poušti představí hrstku plně funkčních a často velice kreativních konceptů. Ani letos tomu není výjimkou. Značka ukazuje celkem čtveřici pestrobarevných vozů, tentokrát silně upravených s ohledem na minulost, avšak udržující oblíbené trendy mezi zákazníky.

Video se připravuje ...

Na kořeny legendárního Willysu a zároveň styl poválečných USA odkazuje azurový koncept Jeep Willys Dispatcher, vycházející z plug-in hybridního Wrangleru Rubicon 4xe. Zvýšený podvozek o 50 mm, robustnější nápravy Dana 50 a 36palcové off-road pneumatiky jsou očekávatelnými úpravami, které doplňují krémově lakované 16palcové ocelové disky nebo uvnitř staromódní kožené čalounění. Specialitou jsou nárazníky se záchytnými oky, naznačující možnost přesunu vozidla helikoptérou.

Druhou studií vycházející z Wrangleru je Jeep Low Down. Zde značka oslavuje loučící se osmiválcovou verzi tradičního off-roadu. Výchozí techniku Rubiconu 392 doplňují nejen nepřehlédnutelné 42palcové pneumatiky BFGoodrich Krawler, ale především karbonová kapota s průhlednou částí odhalující 6,4litrový V8. Jednoduchost závodních off-roadů má poté připomínat zaslepená palubní deska bez infotainmentu.

Koncept Jeep High Top, jehož základem je pick-up Gladiator Rubicon, má podle značky propagovat dostupnější příslušenství a díly nabídky Performance Parts. Ani tady se však Jeep nedržel zkrátka, řádně zvýšený pick-up má nápravy Dana 60, 40palcové pneumatiky a zkrácené přední blatníky, zatímco barevné schéma karoserie odkazuje na Gladiatory ze 70. a 80. let. Palubní deska pak obdržela i praktickou lištu pro snadné uchycení GoPro kamer, iPadů a dalších elektronických zařízení.  

Nostalgicky působí pro americké publikum i koncept Jeep Vacationeer vycházející z třetí série rodinného Grand Wagoneeru. Vnější design v peprmintově zelené s bílou střechou zaujme především texturovaným polepem, odkazujícím na dřevěné boční panely Wagoneerů z 60. a 70. let. Bez ohledu na klasické off-roadové úpravy je výletem do minulosti i interiér konceptu – světle hnědá kůže je doplněna o textilní kárované čalounění a dřevěné obložení. Rodinnou pohodu na palubě nakonec utváří i květináč ve středové přihrádce.

Daniel Fuglevič
Diskuze (0)

Doporučujeme