Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rus si vysnil nástupce Lady 4x4. Jak by se vám taková Niva líbila?

Jan Zajíc
Diskuze (14)

Lada 4x4, v minulosti známá jako Niva, patří mezi nejslavnější automobily ruské produkce. A od roku 1977, kdy se začala vyrábět, vypadá i přes různá omlazení vlastně pořád stejně.

Za více než čtyřicetiletou kariéru se už několikrát hovořilo o jejím konci, Niva ale stále žije dál a zřejmě ještě několik let bude.

Ale protože ikonický teréňák má spoustu příznivců, občas se objeví různé fanouškovské návrhy jejího nástupce. S vlastní vizí přišel také ruský grafik Sergej Jakovlev.

Vytyčil si přitom několik cílů, všechny takové, aby jeho návrh zachoval současný charakter terénní Lady. Auto by například mělo vypadat jednoduše, účelně a mělo by být snadno a levně vyrobitelné.

Samozřejmě nezapomněl na terénní schopnosti, proto se další požadavky týkaly velké světlé výšky a krátkých převisů karoserie. A také chtěl do designu vetknout některé charakteristické prvky vozů Lada.

Všimněte si proto například otvorů v zadních sloupcích, to je detail typický právě pro Ladu 4x4. Provedení přídě s výraznou maskou chladiče nám zase připomíná VAZ 2105.

Třídveřový a poněkud hranatý offroad nabízí také kompaktní rozměry, podobné, jaké nabízí i její vzor. Vize na délku měří zhruba 4 metry, rozvor dosahuje 2505 mm. A široká je 1775 mm.

Tak co říkáte? Líbil by se vám takto vypadající nástupce legendární Nivy?

Jan Zajíc
Diskuze (14)

Doporučujeme

10. 9. 2020 18:36
Re: Naprosto příšerné...
Tak predpokladám, že si na vyššej úrovni ako žiak prvého stupňa ZŠ, ale pre istotu som sa opýtal. ;-)
10. 9. 2020 17:03
Re: Naprosto příšerné...
Tedy blbější reakci sis vymyslet nemohl! :-)
10. 9. 2020 13:02
Re: GRC
Jasne, je to len retuš "amatérskeho dizajnéra". Na ACZ platí šuflikant s photoshopom za dizajnéra, takže treba prižmúriť oko. Vzhľadom na použité prostriedky by to málokto vymaľoval lepšie. Ale ako amatérska idea mi to nepríde vôbec zlé. Keď hodnotíš len dizajn, bez spojitosti s tým, ako vznikol, je to celkom pohľadné autíčko. Ako som už písal, dalo by sa na tom popracovať, jednu vec som už spomenul, ale bolo by toho samozrejme viac. Škoda, že sa žiadny z týchto grafikov nikdy nepustí do interiéru, takto je to už na prvý pohľad len lacná výplň webového priestoru a článok skoro bez práce. Ale tentokrát sa mi to autíčko, samozrejme aj preto, že to má byť Lada a nie napríklad Škoda, vcelku páči.
Avatar - wakantanka
10. 9. 2020 12:51
Re: GRC
čím dlhšie sa na to pozerám, tým viac v tom vidím zčasti základ v pôvodnom XC90, akurát toto je užšie s viac plechom (však áno plech je lacnejší ako sklo) a na prvý pohľad to nie je strašné, akurát že na druhý pohľad už to dokopy neladí.
10. 9. 2020 10:56
Re: GRC
Na pôvodnú Nivu nemôžeš brať príliš odhad, je stará už pár desiatok rokov. S tou malou presklenou plochou voči plechu až tak nesúhlasím, naopak, sklená plocha mi príde celkom dostatočná. Keby výrazný prelis pod kľučkou (začínajúci na blatníku bočnou smerovkou) bol o niečo nižšie, opticky by to bolo oveľa vyváženejšie. Pôvodná Niva to maskovala chrómovými lemami okien a prelisom o 2 cm vedľa, toho skla tam tiež bohviekoľko nebolo. Naviac je dnes taký trend, veľká väčšina nových áut je samý plech a skla stále menej.