Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

S tímto úžasným dvanáctiválcovým Ferrari se chce do 24h Le Mans vrátit Veloqx Motorsport

Diskuze (0)

Jen skuteční milovníci vytrvalostních závodů si vzpomenou na tým Veloqx Motorsport. Ten si svoji jedinou účast v nejslavnějším vytrvalostním závodě světa připsal v roce 2004 v kategorii LMP1 s vozy Audi R8.

Audi Sport UK Team Veloqx fungoval jako importérský tým německé automobilky. Na čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans 2004 si pak posádky řídící Audi R8 pod týmem Veloqx připsali druhé a páté místo v celkovém hodnocení. Ke spolupráci v následujících letech již bohužel nedošlo. Veloqx však nyní plánuje návrat a to s velmi zajímavým náčiním.

Nebude se však jednat o návrat s Audi, ale s Ferrari. I když, to tak úplně také ne. Půjde o Veloqx Fangio. Název modelu Fangio vzdává hold pětinásobnému šampionovi formuli 1, Argentinci Juanu Manuelu Fangiovi.

Co má ale tedy Veloqx Fangio vlastně společného s Ferrari? Byť to nebylo ze strany zakladatele britského týmu Sama Li oficiálně potvrzeno, už podle tvarů je Fangio postaveno na základu Ferrari F12 tdf, a to nejdůležitější - má atmosférický dvanáctiválec o objemu 6,3 litru právě z tohoto modelu. Pohonná jednotka však má být upravena tak, aby mohla spalovat biopaliva, plyn nebo vodík.

Při letmém pohledu do interiéru si můžeme všimnout architektury pocházející z vozů z Maranella. V zadní části vozu se nachází kvarteto koncovek výfuku přímo pod oknem, křídlo navazující na karoserii a také obří difuzor. Za tímto vozem nebudete stát v klidu, protože velmi brzy dostanete pocit, že na vás míří kulomet.

Majitel týmu Sam Li prozradil, že by se s tímto hypercarem postaveným podle kategorie LMP2 rád podíval na závody 24h Le Mans v roce 2025. Vůz měl testovací premiéru na okruhu již v minulém roce v Bahrajnu a nyní si jízdu zopakoval v Dubaji. Li se zároveň nechal slyšet, že Veloqx plánuje nabídnout malou sérii tohoto modelu pro silniční provoz.

Autor: Dominik Kovář

Diskuze (0)

Doporučujeme