Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saab alespoň z části žije! Z někdejší legendy jsou teď čínské elektromobily

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Na základech modelu Saab 9-3 vzniká v čínské továrně nový čtyřdveřový sedan poháněný výhradně elektřinou. A další projekty se blíží.

Čínskou společnost NEVS (National Electric Vehicle Sweden) založil Kai Johan Jiang ve švédském Trollhättanu. Roku 2012 odkoupil majetek automobilky Saab, přičemž součástí byla i architektura modelu 9-3. A právě ta nyní slouží coby základ pro elektromobil vyráběný v Číně.

Mnoho podrobností o novince zatím známo není, víme ale, že má urychlit nástup značky NEVS na čínskou automobilovou scénu. Pomůže tomu i mateřská společnost Evergrande Group, která aktuálně vyrábí vozy v čínském Tchien-ťinu, ale postupně se chce rozšířit i do dalších metropolí. Pokud byste ale auto se základy modelu Saab 9-3 chtěli mít doma, máte smůlu. Vyrábí se výhradně pro Čínu.

Evergrande Group je movitou společností, jež zbohatla na prodeji nemovitostí, teď se ale mnohem více soustředí na automobilový průmysl. Firma odkoupila v lednu letošního roku 51% podíl ve značce NEVS, kromě toho investovala také do šanghajského dodavatele baterií CENAT New Energy a dvou výrobců elektromotorů z Velké Británie a Nizozemska.

Minulý měsíc podepsala skupina dohodou s čínskou vládou o výrobě elektrických vozidel, baterií a elektromotorů ve městech Kanton a Šen-jang. Lze tedy očekávat, že o NEVS, respektive Evergrande Group, ještě uslyšíme.

Informace o připravovaných projektech značky NEVS jsou hodně kusé. Už nějaký čas se ale hovoří o tom, že společnost využije rovněž techniku prototypu Phoenix, jenž měl být nástupcem 9-3, ale na sériovou produkci už nestihlo dojít. Vhod přijde i Saab 9-4X, na jehož platformě chtějí Číňané stvořit kompaktní elektrický crossover. Přijet má nejpozději v roce 2020.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme