Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saab v Ženevě: Nové kombi a nové SUV

Diskuze (1)
Jeden zcela nový model, změny v nabídce dvou zbývajících a koncept. Tomu říkáme novinkové žně.

Některé automobilky s oblibou hovoří o modelových ofenzivách. Případ Saabu to ale není, místo slibů visely poslední dva roky ve vzduchu otazníky nad tím, zda vůbec nějaké nové modely přijdou. A pak to Saab rozlouskl vše najednou a na jednom místě.

Dva roky jsme čekali a nyní je to konečně tady – SUV s označením 9-4X. Zatím tedy jen se dvěma šestiválci a automatickou převodovkou, což bude fungovat v USA, ale na evropské zákazníky to stačit nebude. Na turbodiesel se musíme ještě počkat, dobrá zpráva ale je, že Saab vůbec zvládl na pokraji existenčních potíží udržet tento model ve hře a pod vedením nového majitele jej dovést až k sériové výrobě.

Saab 9-4X: První dojmy

Dalším strategicky významným modelem je nová generace velkého kombi, jehož název je dobře zavedenou značkou: 9-5 SportCombi. V praktičtější karoserii nabídne stejně kvalitní techniku a vysokou úroveň stylu jako loni uvedený sedan 9-5. S pětimetrovou karoserií se jedná o největší kombi na trhu, zavazadelníku o objemu 527 litrů dokáží konkurovat jen ty nejužitkovější modely vyšší střední a střední třídy.

Saab 9-5 SportCombi: První dojmy

Čekání na nový model střední třídy vyplňuje facelift 9-3 Griffin. Nová verze se odlišuje nejen přívlastkem Griffin, ale také například modrou grafikou předních světel nebo faktem, že všechny vznětové motory mají dvojité přeplňování.

Rok od osamostatnění se z koncernu GM a přechodu Saabu pod dohled nizozemského Spyker Cars oslavuje 9-3 Cabrio Independence Edition.

Posledním kouskem v pětidílné skládance jménem Saab v Ženevě je koncept Saab PhoeniX. Pod vizí hybridního sportovního kupé je podepsán Jason Castriota, nový designér Saabu, který v minulosti navrhoval například Ferrari 599 GTB a Maserati GranTurismo.

Diskuze (1)
10. 3. 2011 10:05
Nafta pro 9-4X?
Jsou nějaké nové info ohledně eventuality nafty pro 9-4X?

V rozhovoru vysoký představitel Saabu cca 2 měsíce dozadu popřel tuto možnost (hlavně kvůli časovému problému s instalací nového motoru, a jednak kvůli plánům umístit cca 80-90% produkce na US trhu a zbytek po světě, takže pro EU to má být jen spestření modelového portfolia). Osobně si myslím, že problém spíš bude v absenci naftového šestiválce (vyrojili se spekulace o případném nákupu nových V6diesel od Fiatu).

V článku je jemné naznačení, jako by se něco přece jen možná eventuálně podaříli se a vše bude ok >:-[] mohla nějaká nafta pod kapotou objevit.