Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šampion F1 vyzkoušel elektrický závoďák VW. A rovnou na Ringu

Stanislav Kolman
Diskuze (3)

Krátce po zisku svého jediného mistrovského titulu Nico Rosberg šampionát opustil, aby se posléze stal velkým fandou elektromobilů. Nyní vyzkoušel jeden z těch rychlejších.

Elektrický závodní vůz Volkswagen ID.R – rekordman z Pikes Peak a průkopník elektrických technologií VW – vyzkoušel šampion F1 z roku 2016 Nico Rosberg. Němec se krátce po podchodu z formule 1 stal příznivcem elektrických technologií a kromě jiného založil festival Greentech věnovaný trvalé udržitelnosti.

Bývalý pilot Mercedesu a vítěz třiadvaceti velkých cen usedl do kokpitu závodního vozu na Nürburgringu. Nevyrazil však na legendární Severní smyčku, ale na Grand Prix variantu tratě, na které se o posledním víkendu jela Velká cena Eifelu. A Rosberg si příležitost užil, i když mu počasí zrovna nepřálo.

„Už dlouho jsem nejel s opravdovým závodním vozem v dešti, ale s ID.R jsem se okamžitě cítil jako ryba ve vodě. Pocity mám fantastické. Trakce, zrychlení, přítlak, to všechno mi připadalo důvěrně známé,“ popisoval první zkušenost s tímto strojem.

„Úkolem motoristického sportu je měnit mobilitu jako celek. Měl být polem pro testování a vývoj technologií pro jejich následné využití v sériové výrobě. Přesně tak to probíhalo v případě ID.R a ID.3. Dokážu si představit, že bych ID.3 pořídil pro svou rodinu,“ uvedl dále Rosberg.

Jak Volkswagen s oblibou uvádí, ID.R je pro celou moderní rodinu elektromobilů jakousi technickou laboratoří. A hodně úspěšnou. Aktuálně drží pět rychlostních rekordů – na Pikes Peak, na trati Goodwood Hill, na hoře Tianmen, na Ringu a konečně na okruhu Bilster Berg.

Veškeré získané poznatky a zkušenosti z rekordních jízd se automobilka snaží promítnout do svých sériových elektromobilů. Éra těch nových odstartovala kompaktním hatchbackem ID.3, na kterého pozvolna navazuje větší crossover ID.4. Takových modelů však Volkswagen chystá celou řadu, do roku 2025 chce uvést celkem dvacítku elektromobilů.

Stanislav Kolman
Diskuze (3)

Doporučujeme

14. 10. 2020 19:22
Volkswagen EE
Volkswagen EE :no:
14. 10. 2020 13:20
Rosberg
Ano. Je dobrej. :yes:

https://youtu.be/xz5mV0Y1804
Avatar - Ivosee
14. 10. 2020 12:40
Festival Greentech
dobrý
třeba zato bude mít šanci u Grety :-!