Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Samsung SM3: třetí Korejec s patronací Nissanu

Ondřej Láník
Diskuze (16)
Nejmenší korejská automobilka a současně nejmenší značka skupiny Renault Nissan nabízí na domácím trhu tři modelové řady: SM3, SM5 a SM7. Vloni inovovaný Samsung SM3 vychází ze současné generace Nissanu Almera. Prodej se rozbíhá také na exportních trzích.

Nejmenší korejská automobilka a současně nejmenší značka skupiny Renault Nissan nabízí na domácím trhu tři modelové řady: SM3, SM5 a SM7. Vloni inovovaný Samsung SM3 vychází ze současné generace Nissanu Almera. Prodej se rozbíhá také na exportních trzích. K nejvýznamnějším patří Rusko.

Designéři Renaultu vloni přepracovali model SM3, který nyní měří na délku 4510 mm, do šířky 1710 mm, na výšku 1440 mm a má rozvor 2535 mm. Hodnoty nápadně připomínají sedan Nissan Almera, od kterého si Samsung vypůjčit většinu techniky. Vzhledem ke služebnímu stáří originálního Nissanu na hlavních světových trzích je pravděpodobné, že Samsung jej přežije.

Na rozdíl od větších SM5 a SM7 směřuje Samsung SM3 k mladé klientele na domácím korejském trhu a plány současně počítají s vývozem na rozvíjející se trhy v Rusku, Ukrajině, jižní Americe a na Blízkém východě. Na většině z nich bude model prodáván v síti Nissanu, kterému je technicky nejblíže.

Samsung SM3 je dodáván se zážehovými čtyřválci 1,5 a 1,6 l, stále větší popularitu si i v Koreji získává diesel 1.5 dCi z produkce Renaultu.

Automobilka Samsung vyrobila v roce 2005 118 tisíc vozidel. Rok předtím to bylo jen necelých 81 tisíc vozů. Stejný osud jako potkal Almeru, potká v roce 2007 také Nissan X-Trail, který by se měl také objevit v nabídce Samsungu a na některých trzích pak prodáván i jako Renault.

Ondřej Láník
Diskuze (16)