Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sběratelská motorka Aston Martin jde do aukce. Očekává se až 5 milionů

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Už brzy se bude prodávat historicky první motorka značky Aston Martin. Má turbodmychadlem přeplňovaný dvouválec, je jedním z celkem 88 kusů a očekává se, že bude stát až 5 milionů korun.

Britský Aston Martin se ve světě proslavil hlavně luxusními sporťáky, ale v minulých letech se dokonce podíval i do světa rychlých motorek. Už v roce 2019 začala automobilka spolupracovat s výrobcem exkluzivních motocyklů Brough Superior a společně vyvinuli historicky první superbike značky. Ten nejprve vznikl v silniční verzi a následně i v extrémnější okruhové specifikaci Pro. 

První motorka Aston Martinu se oficiálně jmenuje Aston Martin AMB 001 a vypadá, jako by přijela ze sci-fi filmu. Ručně vyráběný superbike s turbodmychadlem Garrett přeplňovaným dvouválcem V-twin má maximální výkon 180 koní a disponuje suchou hmotností pouhých 180 kilogramů. Kompletní konstrukce motorky je přitom vyrobená z titanu a uhlíkových vláken a charakteristickým rysem je výrazná zelená barva.

A proč vám historicky první jednostopý Aston Martin připomínáme? Právě teď máte jedinečnou příležitost zaparkovat jeden z pouhých 88 exemplářů okruhového modelu Pro zaparkovat ve své garáži. Extrémně vzácná motorka se objevila na aukčním serveru Iconic Auctioneers a bude se dražit už 7. dubna 2024.

Video se připravuje ...

Okruhová verze je výrazně vzácnější než ta silniční, jíž se vyrobila celá stovka kusů, a tento prodávaný exemplář se inspiruje charakteristickými válečnými barvami Aston Martinu – zelenou barvu Verdant Jade kombinuje se „limetkovými“ pruhy. Každý motocykl Aston Martin AMB 001 Pro se vyráběl ručně ve Francii a kompletní montáž mohla trvat až dva roky. Verze na okruh je navíc výrazně silnější než ta silniční a má až 225 koní!

Tento konkrétní kus je osmý ze všech 88 vyrobených kusů a byl prvním, který byl oficiálně přivezen na území Velké Británie. Prodejce uvádí, že nikdy nejel a v minulosti měl pouze nastartovaný motor, který je v perfektní kondici. Je sice škoda, že si tuto motorku nikdy neužil, zato se už brzy dočká velkých peněz. Očekává se, že tato vysoce exkluzivní motorka se prodá za až pět milionů korun!

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Doporučujeme

21. 3. 2024 07:14
AMB 001 PRO
Nějak nechápu důvod aukce, když se tento motocykl ještě dá objednat nový na www.mr43.cz
Verze AMB 001 se nedávno doprodala