Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania a školení proti převrácení s kamionem

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost AGA Gas za pomoci speciálně upravených vozidel značky Scania umožňuje řidičům pocítit, jaké to je, když se začne těžké nákladní vozidlo převracet kolem své podélné osy.

K nehodám, při nichž se nákladní automobil převrátí, dochází podle materiálů švédského výrobce nejčastěji, když je řidič nucen provést rychlý úhybný manévr, aby zabránil srážce s protijedoucím vozidlem nebo jinou překážkou.

Tyto nehody pak mají u současných nákladních automobilů pro jejich posádky nejzávažnější následky. Tomu hodlá předcházet společnost AGA Gas, která je dceřinou firmou Linde Group a nejen svým řidičům poskytuje kurz defenzivní jízdy, mezi jehož cíle patří i minimalizace rizika převrácení s nákladním automobilem.

Lars Johansson, manažer vozového parku AGA Gas pro region Severní Evropa, k tomu uvádí, že vizí společnosti AGA Gas i Linde Group je provoz jejich řidičů a vozidel bez nehod a proto byl spuštěn program kurzů defenzivní jízdy.

V rámci těchto kurzů se musí řidiči mimo jiné rozjet se samotným tahačem nebo soupravou tahače s návěsem na rychlost 30 km/h a udělat ostrý úhybný manévr. Navzdory poměrně nízké rychlosti, se několikatunové vozidlo či souprava začne velmi silně naklánět a kola na jedné straně jdou do vzduchu.

Naštěstí jsou vozidla používána v tomto kurzu vybavena pomocnými koly, zabraňujícími jejich převrácení na bok. Řidiči mají ovšem díky této zkušenosti, kterou získají na opuštěné letecké základně nedaleko hlavního sídla společnosti Scania ve švédském Södertälje, mnohem větší respekt k setrvačným silám působícím na nákladní vozidla.

Za převrácením nákladních vozidel v běžném provozu pak většinou vedle možné únavy materiálu stojí právě neznalost řidičů a jejich nedostatečná koncentrace na řízení. K převrácení pak přispívá samozřejmě i rychlost, která neodpovídá stavu a profilu vozovky.

Podle pořadatelů kurzů defenzivní jízdy může k minimalizaci rizika nehody, na jejímž konci bude převrácené nákladní vozidlo, stačí několik jednoduchých kroků. Nejdůležitější je co nejvyšší koncentrace na řízení, udržování bezpečného vzdálenosti a nepřekračování povolených a doporučených rychlostí.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)