Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania hlásí rekordní tržby za rok 2018

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Švédský výrobce nákladních vozidel, autobusů a průmyslových motorů zveřejnil své obchodní výsledky za období od ledna do prosince roku 2018.

Čisté tržby společnosti Scania vzrostly v loňském roce na rekordních 137,1 miliardy švédských korun, což představuje nárůst o 11 procent ve srovnání s rokem 2017. Příjmy vzrostly na 13,832 mil. švédských korun, což přineslo provozní marži ve výši 10,1 procenta.

Podle slov Henrika Henrikssona, prezidenta a generálního ředitele společnosti Scania, dosáhly dodávky nákladních vozidel, autobusů a autokarů, ale také motorů rekordních hodnot, stejně jako objem služeb.

Vyšší objem vozidel a služeb přispěl pozitivně, stejně jako měnové efekty, zatímco vyšší výrobní náklady na výrobu dvou produktových řad a narušení v dodavatelském řetězci ovlivnily příjmy negativně.

S přeměnou výroby v Latinské Americe v průběhu prvního čtvrtletí 2019 bude dokončen globální přechod k nové generaci nákladních vozidel Scania. Tato závěrečná fáze přechodu povede k určitým omezením, pokud jde o flexibilitu a kapacitu globálního výrobního systému společnosti Scania.

Nákladová situace je stále vyšší než normální, obecně pro výrobky i výrobu související s novou generací nákladních vozidel. Byla proto zavedena opatření pro normalizaci úrovně nákladů.

S tím, jak zákazníci využívají stále větších flotil nákladních vozů a jak Scania neustále vylepšuje nabídku služeb, což vychází z dat od více než 360.000 připojených vozidlech, objemy těchto poskytovaných servisních služeb neustále rostou.

Výnosy z poskytování služeb se v roce 2018 zvýšily o 12 procent na rekordní hodnotu 26,6 miliard švédských korun. Finanční služby vykázaly provozní příjem 1,440 mil. švédských korun, dosud nejvyšší v historii.

Počet přijatých objednávek na nákladní automobily se snížil o 12 procent v roce 2018 ve srovnání s vysokou úrovní období předchozího roku. Poptávka v Evropě zůstává na dobré úrovni a zákazníci jsou velmi aktivní.

V Latinské Americe pokračuje oživení v Brazílii. V Asii se přijaté objednávky v roce 2018 snížily v porovnání s předchozím rokem, a to kvůli Střednímu východu. Poptávka v Eurasii je i nadále silná, i když se počet přijatých objednávek v Rusku ke konci roku poněkud snížil.

Autobusy a autokary jsou také negativně ovlivněny nižším počtem nových objednávek na Středním východě, ale celkově přijaté objednávky odpovídají předloňskému roku. V oblasti průmyslových motorů je poptávka silná ve všech segmentech. V roce 2018 byly přijaté objednávky pozitivně ovlivněny díky zvýšenému zájmu v Evropě.

Zdroj: Scania Czech Republic s.r.o.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme