Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania: První elektrifikovaná cesta před spuštěním (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (42)
První elektřinou poháněné kamiony se v květnu letošního roku začnou testovat na dva kilometry dlouhé dráze, která se nachází na běžné silnici u města Gävle.

Projekt elektrifikované cesty je první svého druhu na celém světě a má posloužit k otestování a následnému vyhodnocení použití nákladních vozidel s hybridním pohonným systémem, k jejichž dobíjení je využito elektrického vedení nad vozovkou.

Na dálnici E16, ležící nedaleko města Gävle ve švédském vnitrozemí, je na dva kilometry dlouhém úseku instalováno nadzemní elektrické vedení, které poslouží pro zkušební jízdy hybridních vozidel značky Scania.

Anders Berndtsson, stratég divize pro výzkum a inovaci švédského dopravního úřadu Trafikverket, patřícího mezi hlavní sponzory projektu, uvedl, že po dvou letech nepřetržitého testováním má být demonstrován potenciál provozu těžkých vozidel bez použití fosilních paliv za pomocí elektrifikace.

Každý kamion v rámci projektu bude tedy poháněn přes sběrač elektrického proudu namontovaný na rámu kabiny. Tyto pantografy jsou připojeny k nadzemnímu vedení, které se nachází nad pravým pruhem testovací silnice. Pro větší flexibilitu budou kamiony vybaveny i elektrickým hybridním pohonem vyvinutým společností Scania.

Tento systém umožňuje nákladním automobilům jezdit jako elektrická vozidla, když se nacházejí na elektrifikované silnici, nebo jako hybridní vozidla v případě běžných silnic. Na rozdíl od klasických městských trolejbusů, lze připojit i odpojit tahač od elektrického vedení kdykoliv během jízdy.

Mimo elektrifikované silnice je vůz poháněn spalovacím motorem nebo elektromotorem na baterie. To samé platí, když chce řidič předjíždět jiné vozidlo, které se také nachází na elektrifikované silnici.

Tato technologie známá jako vodivý elektrický přenos, byla vyvinuta firmou Siemens, která ve spolupráci se společností Scania prováděla četné zkoušky na elektrických vysokozdvižných vozících. Tyto zkoušky se od roku 2013 prováděly ve výzkumném středisku nedaleko Berlína.

Nákladní automobily poháněné elektřinou jsou oproti agregátům na fosilní paliva schopny snížit emise o 80 až 90 procent a spotřebu energie o 50 a více procent.

Christer Thoren z oddělení Hybrid Systems Development společnosti Scania, uvedl, že pokud vše půjde podle plánu, brzy uvidíme více elektrifikovaných úseků zejména na dálnicích, kde je velký provoz. Podle jeho slov je například v Německu opravdu velký zájem o zavedení této technologie na dálnicích. Hlavním důvodem je, že toto řešení výrazně přispěje ke snížení dnešních emisí.

Jedním ze švédských národních cílů je zavést do roku 2030 vozový park, který bude zcela nezávislý na fosilních palivech. Přechod celého společenství na nefosilní paliva by se tak měl uskutečnit do roku 2050. Tyto cíle inspirovaly celý projekt elektrifikovaných silnic.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (42)
23. 4. 2020 03:13
Je tohle fakt cesta?
No doufám, že tohle není budoucnost. Přijde mi to fakt přitažený za vlasy. Já radši klasiku jako je třeba: https://www.truckcentre.com/…standard-euro-3/?… Doufám, že ještě budeme dlouho jezdit normálně, klasika..
Avatar - honza84
25. 5. 2016 18:59
Re: ja to vidim tak, ze driv bude plne bateriovy kamion
tak tohle mě jako první z příspěvků nahlas rozesmálo. To smrdí nesmyslem už na tom monitoru. Teoretickej blábol. Mimo francouzů (a to taky ne všude) žádná země neni schopná zajistit dostatečnou kapacitu pro parkování kamionů a vy už tady plánujete jak budou všichni automaticky na 45tce dobíjet kamiony. To maj fakt blíž k realitě ty pantografy .To mě fakt pobavilo >:D >:D Za tu srandu jednoznačně palec nahoru :yes:
23. 5. 2016 22:25
Re: ja to vidim tak, ze driv bude plne bateriovy kamion
pro hruby nastrel plne postačující
ani naftak není perpetum ....
23. 5. 2016 18:23
Re: ja to vidim tak, ze driv bude plne bateriovy kamion
topten > ne neprijde, protoze ty to jiste u nafty pocitas z energeticke vyhrevnosti, a tak se to pocitat neda, pletes dve ruzne veliciny dohromady
23. 5. 2016 17:59
Re: ja to vidim tak, ze driv bude plne bateriovy kamion
OK
ale prece jen, když vezmes energii v 1 litru nafty, účinnost motoru, spotřebu kamionu, neprijde ti tech 200kWh/100km tak nejak moc??