Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania řady R je flotilové nákladní vozidlo roku 2015

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Při prezentaci výsledků prestižní soutěže Motor Transport Awards 2015 v Londýně byla Scania řady R oceněna titulem Fleet Truck of the Year 2015.

Slavnostního ceremoniálu 30. ročníku Motor Transport Awards 2015 v Londýně se na začátku letošního července zúčastnilo 1500 důležitých představitelů z odvětví dopravy.

Ceny známé jako Oskaři dopravního průmyslu poukazují především na inovace, kvalitní služby, efektivitu a kvalitu. Vítězové byli korunováni hned v několika kategoriích a v té s názvem Fleet Truck of the year (flotilové nákladní vozidlo roku) vybojovala prvenství Švédská automobilka Scania se svým tahačem řady R.

O výsledcích letošních Motor Transport Awards rozhodovalo více než 70 vedoucích představitelů přepravního průmyslu. V kategorii Fleet truck of the year byla společně se Scanií řady R do užšího výběru nominována vozidla DAF LF, DAF XF, MAN TGX a Mercedes-Benz Actros.

Scania řady R je na trhu již deset let a s výjimkou jednoho roku se řadila po celou tuto dobu mezi tři nejpopulárnější a nejprodávanější tahače ve Velké Británii. V zatím posledním roce 2014 obsadil tento vůz druhou pozici s tržním podílem 15 %.

Model Scania R 450, nejprodávanější Scania řady R uplynulého roku, zaujal především motorem Euro 6, který používá k recirkulaci výfukových plynů výhradně systému SCR. Výkon motoru o objemu 12,7 litrů činí 331 kW (450 k), točivý moment pak dosahuje 2350 N.m a obě tyto hodnoty jsou dle poroty vzhledem k ceně vozidla nadprůměrné.

Kdo požaduje vyšší výkon, má k dispozici ještě verzi o výkonu 361 kW (490 k) s točivým momentem 2550 N.m nebo vidlicové osmiválce o objemu 16,4 l, které nabízejí výkony 382 kW (520 k), 426 kW (580 k) a 537 kW (730 k).

Porota rovněž ocenila, že Scania bez přestávky vyvíjí software pro systém automatického řazení Opticruise, a to hlavně v oblasti Scania Active Prediction, což je prediktivní tempomat využívající data z GPS k maximálně hospodárnému provozu.

K vítězství letošního titulu pak přispěla i v provozu ověřená spolehlivost vozidel, zpracování interiéru, vysoká zůstatková hodnota a rovněž i obliba vozidel Scania řady R u profesionálních řidičů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)