Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania S 730 8×4/4: Specialista na nadměrné náklady

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Švédská společnost Scania má ve své pestré paletě těžkých nákladních vozidel i takové speciality, jakou je například tahač S 730 8×4/4, který byl dodán polské společnosti Strychacz.

Švédská společnost Scania v rámci své nejnovější generace nákladních vozidel, jejíž první zástupci byli odhaleni koncem léta roku 2016, nabízí celkem pět modelových řad. Vrchol mezi nimi pak představuje řada S, jejíž zástupce zamíří do služeb společnosti Strychacz, specializující se na přepravu těžkých a nadrozměrných nákladů.

Tahač Scania S 730 8×4/4, který byl dodán této společnosti, pak sám o sobě patří mezi vrcholy v nabídce samotné řady S a to provedením podvozku s dvojicí řízených předních náprav a poháněnou dvojicí zadních náprav i zvolenou kabinou a pohonnou jednotkou.

Kabina tohoto vozidla je ve vrcholném provedením Highline, v němž má posádka mimo jiné k dispozici i dvojici pohodlných lůžek, z nichž to spodní může mít šířku až 1000 mm. K pohonu tahače pak slouží přeplňovaný vidlicový vznětový osmiválec nové generace o objemu 16,4 litru s výkonem 537 kW (730 k) při 1900 otáčkách za minutu a točivým momentem 3500 N.m.

Polská společnost Strychacz se pro značku Scania nerozhodla poprvé, ale patří naopak mezi její stálé zákazníky, protože první vozidlo si od ní pořídila již v roce 1989. Ve flotile této firmy v současnosti figuruje celkem 16 zástupců švédské značky, využívaných pro přepravu těžkých a nadrozměrných nákladů.

Společnost Strychacz působí na území prakticky celé Evropy a provozuje dopravu nákladů s nadprůměrnými rozměry pro zákazníky v Polsku, Německu, Nizozemsku, Belgii, Švédsku a České republice. Tahače a zaměstnanci této společnosti si umí poradit mimo jiné i s letadly, stavebními stroji nebo komponenty větrných elektráren.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)