Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Se Seatem k Wörthersee

Ondřej Chamilla
Diskuze (1)
Letos jsme přijali pozvání k návštěvě tuningové show a srazu Volkswagenu Golf GTI v jednom od automobilky Seat. Co se dělo na jejich stánku zajímavého?

Letošní, v pořadí již 33. GTI sraz u jezera Wörthersee v jižním Rakousku je již tradiční happening koncernu Volkswagen. Ten má silnou fanouškovskou základu, která se baví úpravou svých vozů, a i proto se tento sraz podporovaný vedením VW přetransformoval na velkou přehlídku možností značek německého koncernu.

Původní sraz, který proběhl 1. až 13. června 1982, byl jednoduše setkáním majitelů Volkswagenu Golf GTI, což bylo velmi oblíbené sportovní vozidlo té doby. Tyto srazy se postupně staly tradiční událostí, a v posledních letech už nejde jen o Golfy, ale o všechna koncernová auta, zejména značek Volkswagen, Audi, Škoda a Seat.

V Praze jsme tedy dostali od Seatu automobil, který se pro tuto akci hodí asi nejvíce, nový Leon Cupra. Následovala zhruba šestihodinová cesta do Klagenfurtu, při které se Leon projevil nejen jako zábavný společník s opravdu výbušným motorem a výtečně fungujícím samosvorným diferenciálem, ale také jako překvapivě pohodlný cestovní stroj, který řidiče neunavuje hlukem či poskakováním podvozku, pokud tedy necháte vozidlo v režimu comfort.

Po příjezdu na místo nás čekala jedna z hlavních atrakcí značky Seat, která se přímo netýkala automobilů, a to veliká párty loď. Ta v době akce vozí fanoušky značky a všechny, kdo se chtějí bavit, po jezeře. Na vrchní palubě nechyběl bar, občerstvení ani DJka hrající nejnovější taneční hudbu, na kterou tancovala děvčata ze Slovenska. Při této příležitosti je třeba ocenit skvělou partu lidí, kteří tvoří základ českého zastoupení španělské značky. Korzování lodí po jezeře bylo velmi příjemným zážitkem, při kterém jsme konverzovali o směřování Seatu i jeho současném vzestupu. Například současná Cupra je velmi oblíbená mezi zákazníky, což vzhledem k poměru výbava/výkon/cena není překvapivé. Přitom se můžete těšit ještě na Leon Cupra ST, tedy kombík, a velmi pravděpodobné jsou i silnější verze, přičemž se uvažuje dokonce o variantě s pohonem všech kol.

Po příjezdu na stánek Seatu jsme chvíli zírali na další atrakci pro návštěvníky, a to jednoduchou počítačovou hru, na jejíž název si nemůžeme vzpomenout, avšak dvě plochy při ní odrážejí míč, v tomto případě kolo vozu, a musí se vždy trefit. Přitom hráči seděli v Ibizách Cupra, měli před sebou obrovskou obrazovku a ovládali ony odrazové plošky popojížděním dopředu a dozadu.

Hned vedle stálo několik exponátů španělské značky včetně konceptu Cup Racer, který vypadá jednoduše fantasticky, jako správný závodní stroj, ovšem ne jen účelný, ale i líbivý. Zejména široká zadní část je působivá. Ještě více pozornosti ale na sebe strhával Cupster, což je v podstatě dekapitovaná Ibiza Cupra. Automobil pohání přeplňovaná čtrnáctistovka ve spojení se sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG. Na fotkách mohla na někoho působit rušivě linie oken, naživo však neobvyklé auto vypadá o kus lépe. Líbí se nám zadní část, jejíž vrch vypadá jako závodní čluny. Na stánku samozřejmě nechyběly ani hezké holky, o patřičnou show se pak staraly skvělé tanečnice.

Jelikož jsou u Wörthersee hlavní automobilové doplňky a různé speciality, mohli jsme si prohlédnout i řadu doplňků pro španělské vozy, stejně jako různé designy litých kol. Naproti stánku Seatu se pak krčil upravený Leon od tuningové firmy Reiger, v areálu výstavy jste ještě mohli najít rovněž upravený Leon Cupra od firmy JE Design, který se pyšní výkonem až 350 koní (258 kW). Ostatně výkon dosti přes 300 koní by mohla mít i další továrně připravovaná verze tohoto vozu.

Několikadenní párty v malebné krajině jižního Rakouska letos přilákala přes 100.000 návštěvníků, okolí jezera se tak stalo Mekkou pro všechny fanoušky vozů koncernu Volkswagen, zejména těch upravených. Pokud jste fanoušky tuningu, doporučujeme se třeba příště rovněž zúčastnit.

Ondřej Chamilla
Diskuze (1)
Avatar - pumpkin
30. 5. 2014 22:40
Z náhľadu...
Z náhľadu som myslel že je to šliapacie autíčko pre deti. >:D