Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sébastien Loeb míří do Mistrovství světa FIA v rallycrossu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Peugeot 208 WRX mistrovského týmu v rallycrossu se v letošní sezóně stane novým pracovištěm Sébastiena Loeba.

Devítinásobný mistr světa v rallye, se po okruhovém šampionátu WTCC a Dakaru pouští do nového dobrodružství. Sébastien Loeb se připojí k Teamu Peugeot Hansen a bude celou letošní sezonu bojovat v mistrovství světa FIA v rallycrossu.

Sébastien Loeb se tento rok stane týmovým kolegou Timmyho Hansena a bude řídit Peugeot 208 WRX, jehož přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec disponuje výkonem přes 405 kW (550 k). Malé závodní monstrum s šestistupňovou sekvenční převodovkou a pohonem všech kol při hmotnosti 1300 kg zvládne akceleraci z 0 na 100 km/h okolo 2,0 s.

„Jsem nadšen příležitostí poprvé se zúčastnit celého mistrovství v rallycrossu,“ řekl Sébastien Loeb.

Ve srovnání se svým kolegou vicemistrem světa Timmy Hansenem bude sice Sébastien Loeb v týmu nováčkem, ale i on má s rallycrossem několik zkušeností, neboť získal zlatou medaili v rallycrossu při X Games v roce 2012 v Kalifornii a také se v roce 2013 účastnil svého domácího kola v Loheacu ve Francii.

„V minulé sezoně jsme s Timmy Hansenem a Davy Jeanneym prokázali, že máme v tomto seriálu potenciál uspět,“ řekl vedoucí týmu Kenneth Hansen. „Tím, že do sestavy přidáme Sébastiena Loeba, budeme ještě silnější. Rallycross je z hlediska prosazení se jednou z nejtvrdších disciplín, kde není žádný prostor pro chyby. Sébastien Loeb má neuvěřitelnou schopnost adaptace a nepochybuji o tom, že bude silným soupeřem.“

Timmy Hansen a Sébastien Loeb vytvoří působivou sestavu, jejímž cílem bude přivézt v tomto roce domů tituly jak pro týmy, tak pro jezdce.

Timmy Hansen to komentoval: „K Sébastienu Loebovi jsem vzhlížel po celý svůj život. Jednou jsem se s ním dokonce setkal, abych získal jeho autogram. A proto pracovat s ním je nyní pro mě uskutečněním mého snu.“

Před zahájením sezony se Sébastien a Timmy pustili do testování v Hansenově domovině, na náročné ledové trati na zamrzlém jezeře v Are ve Švédsku.

V tomto roce budou v Mistrovství světa a Evropy v rallycrossu soutěžit celkem čtyři vozy Peugeot 208 WRX. Stejně jako hlavní sestava, Peugeot Sport a Hansen Motorsport zahájily v tomto roce novou aktivitu týmu Peugeot Hansen Academy s Davym Jeanney a Kevinem Hansenem.

Poprvé se Sébastien Loeb s Peugeotem 208 WRX postaví na start ostrého závodu v Portugalsku, kde se v termínu od 15. do 17. dubna uskuteční první podnik Mistrovství světa FIA v rallycrossu 2016

Následovat pak bude ještě dalších jedenáct podniků v jedenácti různých zemích na třech kontinentech, z nichž se poslední odehraje 27. listopadu v Argentině.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - CoureSportivo
5. 3. 2016 23:36
Loeb
Žijúca legenda :-) Rally cross mi záčina prichádzať na chuť, príde mi to ako take čisté závodenie bez politiky ako Ayrton zvykol hovoriť :yes: :yes: :yes: