Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šéf BESIPu končí, lékárničky s tím oficiálně nesouvisí

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Ministr dopravy Radek Šmerda odvolal šéfa BESIPu Ondřeje Valentu. Oficiální důvodem pro jeho odchod z funkce je restrukturalizace. Nahradí ho legenda Dakaru Karel Loprais.

Ondřej Valenta, 25letý bývalý violoncellista, do funkce šéfa oddělení zaměřeného na preventivní činnost v oblasti bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích nastoupil v prosinci loňského roku. Tuto funkci převzal po Zuzaně Ambrožové. Tu již v říjnu odvolal tehdejší ministr dopravy Vít Bárta.

Valenta během své vlády nad BESIPem provedl řadu kroků, za které byl často kritizován. Mezi jeho první akce patřila změna loga BESIP. Podle Valenty bylo tradiční logo z roku 1967, které jako student navrhl akademický malíř Karel Míšek, mrtvé a proto za 100.000 korun nechal udělat nové logo. To doplňuje slogan ... protože jde o život!

Dalšími kroky, za něž Valenta sklidil kritiku i od odborníků na dopravu bylo zastavení projektů The Action a Domluvme se. Především u prvního jmenovaného se většina z nich shoduje, že šlo o velkou chybu, protože projekt The Action poměrně úspěšně oslovoval mladé lidi.

Mezi největší chyby Ondřeje Valenty patří podle českých médií vydání letáku s radami, jak postupovat při dopravní nehodě. Za výrobu těchto letáků BESIP zaplatil jeden milion korun. Přitom na nich byla řada chybných rad. Mezi ty nejčastěji uváděné patří umístění výstražného trojúhelníku nebo kde má zastavit řidič pomáhající při nehodě.

Podle oficiálního vyjádření ministerstva je důvodem pro Valentovo odvolání restrukturalizace a ve funkci šéfa BESIPu měl působit pouze dočasně. Na jeho místo nyní nastoupí šestinásobný vítěz Dakaru Karel Loprais.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
26. 5. 2011 08:51
Re: Kája Lopré
Myslím, že lepší by byl Krteček, jen neznám jeho platové požadavky.
Dovedu si představit, že by se v Besipu zrušily a už neobsazovaly všechny posty. Pozice celého Besipu je jen čestná.
Avatar - Kolouš
25. 5. 2011 14:24
Kája Lopré
Otázkou je jestli pozice ředitele besipu je spíš čestná, nebo manažerská. Pokud platí varianta 1, tak si tam nedovedu představit nikoho jiného než Lopraise. Pokud by to spíše bylo o manažerských dovednostech, tak nevim nevim. Katka Neumannová v Liberci, "Guma" Šlégr v parlamentu... :-(