Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šéf BMW věří, že velké displeje z aut brzy zmizí

Filip Melich
Diskuze (8)

Oliver Zipse se jakožto šéf mnichovské automobilky BMW nechal slyšet, že podle něj velké displeje a dotykové obrazovky z aut brzy zmizí. Značka už má připravené náhradní řešení.

Nedávno jsme psali o tom, že se šéf UX designu v automobilce Mercedes-Benz zastává dotykových obrazovek a vidí je v první řadě jako přínos. Byť si jejich limitace a vliv na bezpečnost jízdy uvědomuje, z jeho vyjádření to vypadá, že věří v jejich budoucnost. Teď se nechal slyšet šéf konkurenčního BMW, který to vidí jinak.

BMW na letošním veletrhu spotřební elektroniky CES představilo studii vozu nazvanou i Vision Dee, která krom proměnné barvy karoserie ve velké míře sázela na digitální řešení. Jedním z nich bylo nahrazení displeje infotainmentu, potažmo také digitální přístrojové desky, velkým head-up displejem promítajícím data přes celou šíři čelního skla.

Video se připravuje ...

Toto řešení nebylo smyšlenou fičurou konceptu, BMW s ním počítá v sériové výrobě. Nasadí ho už v chytané řadě modelů Neue Klasse, jejíž první zástupci v podobě sedanu a crossoveru by se měli představit v průběhu roku 2025. V rámci veletrhu CES šéf BMW, Oliver Zipse, prohlásil, že je absolutně přesvědčený o blízkém konci velkých displejů na palubní desce.

Zipse také říkal to, co už několik let tvrdíme i my. Podle něj obrovským způsobem rozptylují řidiče, takže by se časem mohlo stát i to, že velké displeje z přístrojových deset vytlačí potenciální úpravy předpisů. Zipse si myslí, že konec podobných řešení přijde spíše dřív než později. Údajně novinářům řekl, že zmizí do deseti let.

Video se připravuje ...

Vzhledem k současným trendům se deset let nezdá jako příliš realistický odhad. Zákazníci zatím evidentně mají až na výjimky displeje rádi, změny legislativy nějakou dobu trvají a nové generace aut také nepřichází tak často, aby se případná změna v předpisech projevila rychle a napříč průmyslem. Pokud se BMW podaří navrhnout použitelný velkoformátový displej, který nebude rušit řidiče, změně jedině fandíme.

Filip Melich
Diskuze (8)

Doporučujeme

17. 1. 2023 14:54
Re: Souhlas s BMW
Není nic krásnějšího ,než na slunci se lesknoucí uťapaný display :-) :yes:
17. 1. 2023 12:40
Re: Souhlas s BMW
Majitel nového infotaimentu v podobě nějakého celoplošného HUD displeje ztlumí své nadšení v okamžiku, kdy zjistí, že s jeho polarizačními brýlemi, s kterými tak v létě super vidí, tak tady uvidí maximálně velký prd... :-)
17. 1. 2023 10:08
Re: Souhlas s BMW
Když už ti vadí "fíčura", víš aspoň jaký význam má v češtině slovo "epický"?
17. 1. 2023 08:56
Jenom ty displeje přesunuli
na čelní sklo. Takže jsou tam pořád.
Tam to nepřekáží?

Jinak, ten infotainment mají také od Qualcommu - Snapdragon digital chassis.
Avatar - Dinar
17. 1. 2023 08:51
Hm, to řešení ve videu,
kdy paní řidička jezdí prstem po nějaké blikající látce, je úžasné, to bude ještě lepší než velkoplošné displeje, obzvlášť, když pak informace na velkoplošných head up displejích pokryjí alespoň půlku předního okna.