Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sháníte Škodu Kodiaq RS, ale rádi byste víc výkonu? Tento kus by mohl být řešením

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Jestli patříte mezi příznivce Škody Kodiaq RS, pak jistě víte, že jako novou si ji už neobjednáte. Nabídka mladých ojetin je ale poměrně bohatá. A dokonce můžete dostat i vyšší výkon.

Česká automobilka se s nejrychlejší verzí Kodiaqu, která byla u zákazníků poměrně oblíbená, rozloučila loni. Důvodem bylo ukončení výroby dvěma turbodmychadly přeplňovaného dvoulitrového turbodieselu.

Ten v Kodiaqu RS dával nejvyšší výkon 176 kW a točivý moment 500 N.m.

Naftové biturbo samozřejmě zmizelo také z nabídky dalších vozů koncernu Volkswagen, v pozadí tohoto rozhodnutí najdeme zpřísňující se emisní limity. Automobilky se nejrůznějšími způsoby snaží udržet pod hranicí 95 gramů CO2 na kilometr, u Kodiaqu RS svítila v oficiálních datech hodnota 167 g CO2/km.

Je sice možné, že se Kodiaq RS v budoucnosti vrátí, se zmíněným motorem to ale jistě nebude. Spekulace o novém eresu zahrnují benzinový motor, plug-in hybrid, či nový turbodiesel 2.0 TDI Evo.

Takže jestli byste si Kodiaq RS rádi pořídili s původním BiTDI, nezbývá než vybírat mezi skladovkami, předváděčkami nebo ojetinami. A při tom se vám může stát, že narazíte na kus, který nabízí něco navíc. Jako tento modrý kousek, který prošel rukama odborníků z tuningové společnosti ABT.

Ta už nějakou dobu majitelům nabízí softwarovou modifikaci, díky níž motor se dvěma turby ze sebe vydá až  199 kW (270 koní) a 540 N.m.

Právě takové parametry nabízí i "náš" exemplář, který je na prodej v Německu. Vyladěný motor zkracuje akceleraci z klidu na stovku na 6,8 sekundy, maximální rychlost by měla zůstat na 220 km/h. ABT si však pohrála také se zavěšením a o nějaké 3 centimetry snížila podvozek. Kodiaq od úpravce dostal ještě 21palcová kola.

A cena? Upravený Kodiaq RS s nájezdem 3.500 km a bohatou výbavou vyjde na 68.778 eur, což je v přepočtu skoro 1,5 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

5. 2. 2021 22:46
Kodiaq
Toto autíčko jsem mnel od Škody v rámci test drive, RS je škoda peňazí, sedadlá pro Číňana, opierky hlavy nenastavis, slabá predni náprava, výkon naco??? Kodiaq je super ve verzi sport line... Nic vic, nic mín. Ale bravo. Je to vuz kterej si koupim. Dik Škoda