Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Auto se chystá na CNG

Ladislav Čermák
Diskuze (10)
Ekologického a ekonomického modelu se brzy dočkáme i u okřídleného šípu

V Mladé Boleslavi se intezivně připravují prototypy modelů Škoda Octavia a Roomster na CNG, tedy stlačený zemní plyn. Impulzem k tomu bylo snížení spotřební daně na toto palivo, schválené poslanci českého parlamentu. V současné době jezdí v České Republice asi 500 vozů na CNG, překážkou většímu rozšíření je především velmi řídká síť čerpacích stanic (pouze 11 v celé republice), umístěných prakticky bez výjimky výhradně v objektech plynáren, skromná nabídka a vyšší ceny modelů na zemní plyn, a také jejich omezená praktičnost kvůli nutnosti zástavby velkých tlakových zásobníků na plyn. O trampotách s tankováním zemního plynu si můžete přečíst v testu Fiatu Multipla Natural Power.

Většímu rozšíření ekologického paliva by v ČR měla napomoci snížená daň a také výstavba dalších plnících stanic CNG - jen do konce roku by jich mělo vzniknout dalších 9 a do roku 2020 vyroste dalších cca 100 za miliardu korun. Dominantní česká automobilka také prohlašuje, že pokud se najde na trhu místo pro nejméně 3000 škodovek na zemní plyn ročně, zahájí jejich sériovou výrobu.

V současné době začínají CNG spalovat i městské autobusy, automobil na zemní plyn lze koupit u Opelu a Citroënu, další výrobci budou brzy následovat.

Ladislav Čermák
Diskuze (10)
20. 11. 2006 14:06
Re: proč ne LPG?
;-) ... no jo, to me mohlo napadnout. Diky!! :-)
20. 11. 2006 09:13
proč ne LPG?
Proc se vlastne Skoda napred nepokusi o model na LPG?? Co je na CNG pro ne tak atraktivniho? LPG je uz dost vyzkousena vec, s rozsahlou siti pump. Vi nekdo jak to je? Proc ne LPG?? ;-\