Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Octavia III přijede ještě před Vánocemi

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (96)
Automobilka Škoda potvrdila představení třetí generace Octavie do konce letošního roku.

Na autosalonu v Moskvě potvrdili zástupci mladoboleslavské automobilky, že se nová generace Škody Octavia představí v listopadu letošního roku. Prodej novinky se má na evropských trzích rozběhnout začátkem příštího roku a v případě českého trhu se můžeme dočkat ještě před koncem letošního roku.

Nová Škoda Octavia bude prvním zástupcem své značky, jehož základem bude nová platforma MQB a v rámci koncernu Volkswagen bude po Audi A3, SEATu Leon a sedmé generaci Golfu v pořadí čtvrtá.

Třetí generace Octavie se má prodloužit ze současných 4569 mm na zhruba 4800 mm a rozvor náprav se pravděpodobně protáhne ze 2578 mm na hodnotu okolo 2680 mm. Díky tomuto prodloužení získá novinka dostatečný odstup od nového Rapidu a z větších vnějších rozměrů bude profitovat především interiér, který nabídne více prostoru.

S platformou MQB přijdou i nové modulární motory MOB (benzin) a MDB (diesel). To znamená nové zážehové šestnáctiventilové 1,2 TSI, 1,4 TSI, 1,8 TSI a 2,0 TSI (pravděpodobně pouze pro verzi RS) a novou generaci turbodieselů 1,6 a 2,0 TDI. Benzinové motory budou mít nově hliníkový blok a mohou být vybaveny technikou vypínání válců.

Modulární platforma umožní také sdílet alternativní pohony s ostatními koncernovými modely. Octavia by tedy mohla později dostat hybridní pohon (1,4 TSI/110 kW a 20kW elektromotor), elektrický pohon a pohon na stlačený zemní plyn CNG (1,4 TSI EcoFuel/81 kW).

Na mezinárodní prezentaci Rapidu jsme o Octavii krátce pohovořili s Jozefem Kabaněm, šéfdesignérem mladoboleslavské automobilky. Ten je na své další dílo náležitě hrdý a netají se jednou podstatnou věcí: „ve velikosti i designu bude proti Rapidu viditelný rozdíl.“

Co to znamená v praxi? Jednoduchá maska chladiče i velké mlhovky budou typickým rysem všech nových škodovek, a tak Octavie nemůže představovat výjimku. Zároveň ale můžeme počítat s řadou specifických detailů, inspirovaných ať už stávajícím nebo staršími modely. Designová kontinuita totiž bude dalším výrazným prvkem nových modelů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (96)
29. 9. 2012 04:13
Re: Dlžka
..čím větší cocot,tím větší auto..... >:D
31. 8. 2012 22:54
Je obdivuhodné...
31. 8. 2012 22:52
Je obdivuhodné...
... jak tady někteří jedinci ví, co bude a nebude Škoda vyrábět, jak to bude skutečně velké a jak to bude vypadat... ;-) Pokud vím, tak Octavie žádnému Golfu nekonkuruje a nikdy konkurovat nebude, protože jde o jinak koncipovaný vůz, i když se spoustou stejné techniky. Co se týká výbavy, tak Octavie má prakticky stejnou výbavu, jako kterékoli jiné auto, i když některé zbytečnosti jsou za příplatek. Jo, Octávka je křáp, že většího není, ale jaksi prodejní čísla mluví naprosto jinak a všechny ty slavné i30 až 1-milion se prodávají jen díky nízké ceně, protože je to vlastně papír, který se po ujetí určitých kilometrů začne rozpadat... A prodloužení auta o 20 cm ani moc poznat při takové délce nebude, je to o 10 cenťáků na každou stranu, což může být z velké části ralizováno jiným tvarem nárazníků... >:D >:D A skutečně se zajímat o to, do které kategorie Octavie patří a že bude o 100 000 Kč dražší (aniž jsme někdo viděli oficiální ceník, že) je skutečně hodné zvláštního zřetele a dr. Chocholouška... :-) Asi tak bych to řekl - mám už třetí služební Octavii a mohu vám všem říct, že ceníková a skutečná cena je dost velký rozdííl, ono se dá docela hodně peněz usmlouvat. Mám na auto cenový limit a vždy jsem měl auto v nejvyšší nekožené výbavě a limit slušně překračovalo, přesto se cena vždy upravila tak, aby se do limitu vešla... :-) A tvrdit, že Rapid bude nějaký chudý příbuzný - copak Dacie nebo KIA s Hyundayem nejsou chudí příbuzní?? >:D >:D

P. S.: začínám dospívat k názoru, že by se měly všechny ty komentáře pod články zrušit, protože je to jenom blbé kecání a hádání se bez možnosti cokoli ovlivnit...
31. 8. 2012 15:46
Re: Doplnění informací
Fascinuje mě,že se nikde neobjevují špionážní fotografie z testování... Alespoň já jsem tedy žádné neviděl. Přitom špionážníma fotkama všech ostatních modelů se to jen hemží. Včetně Golfu VII...
31. 8. 2012 15:25
Re: Proporce?
:-) na komoru