Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Rapid s dvoulitrem a nitrem byla v 90. letech hvězdou britského magazínu. Víte, co je zač?

Jan Zajíc
Diskuze (7)

Škoda Rapid na Západě vždy platila za levný způsob, jak se dostat ke sportovně vyhlížejícímu kupé. V 90. letech toho využil také jeden britský motoristický magazín.

Zmíněný časopis se jmenuje Street Machine a jeho obsah tvořily zejména materiály o tuningu a úpravách aut, nejčastěji v americkém stylu. Na jeho stránkách byly často k vidění různé hot rody, muscle cars nebo dragstery. Vzhledem k britskému původu se ale magazín věnoval i modifikacím evropských vozů.

V květnovém vydání roku 1995 časopis čtenářům představil vlastní projekt upravené Škody Rapid 130, který dostal jméno Bottle Rocket. Redakce dokonce vozu věnovala titulní stranu.

Smyslem projektu přitom bylo dokázat, že je možné postavit bláznivé a rychlé auto za rozumné peníze v rozumném čase. A že jde vzít levné vozidlo a udělat z něj monstrum.

Právě peníze jsou hlavním důvodem, proč volba padla na Škodu Rapid. V 90. letech bylo tohle kupé ve Velké Británii poměrně rozšířené a dalo se koupit za rozumnou cenu. Tvůrce ostatně auto stálo 500 liber (povedlo se usmlouvat snížení z 600 liber), což je spíš pro zajímavost podle aktuálního kurzu asi 14.700 korun.

Vůz byl přitom v dobrém stavu, bez koroze a s přijatelným nájezdem. Nový majitel následně ještě prodejci vrátil originální motor a původní kola - dostal za to zpátky 100 liber.

Video se připravuje ...

Pro Rapid pak hrál ještě jeho sportovní design a hodila se koncepce s motorem vzadu a pohonem zadních kol, která nabízí obrovský potenciál pro dobré jízdní vlastnosti.

Původního motoru se v časopisu zbavili proto, že od začátku plánovali dozadu umístit jinou jednotku. Zvolili dvoulitrový čtyřválec Fiat Twin Cam, který prošel řadou dalších úprav, díky nimž například točil až 7500 otáček za minutu. Pětistupňová manuální převodovka zůstala z Rapidu.

Aby měl nový motor opravdu "tah", dostal také vstřikování oxidu dusného, které údajně přidávalo nějakých 150 koní. Jaký výkon poskytoval samotný dvoulitr, se nám bohužel zjistit nepodařilo.

Proměnou prošel i podvozek, který byl vpředu snížen o výrazných 12,7 cm a vzadu o 10,16 cm. Auto obdrželo nové pružiny a nastavitelné tlumiče. Patnáctipalcová kola obula lepivé pneumatiky Mickey Thompson.

A pozornosti neušel ani exteriér. Drobné úpravy karoserie zahrnují širší blatníky, odstranění některých detailů v rámci "uhlazení" designu, zrcátka z motorky Honda CBR900 Fireblade a především nový lak.

Tvůrci se rozhodli pro dvoubarevnou kombinaci. Spodní část byla nastříkána žlutým odstínem Mercedes Yellow, vrchní tmavě šedou. Tato "livrej" měla zdůraznit tvar auta, tmavý lak měl škodovku opticky snížit.

Magazín Street Machine se svému Rapidu podrobně věnoval v dalších vydáních, v každém z nich detailně rozebíral konkrétní fáze úprav a části techniky. Tyto materiály se nám už bohužel sehnat nepodařilo. A bohužel ani nevíme, jak byl další osud této pozoruhodné rychlé škodovky z 90. let.

Jan Zajíc
Diskuze (7)

Doporučujeme

3. 5. 2022 12:42
To použití původní škodovácké převodovky...
...v kombinaci s nadupaným dvolitrem je samozřejmě úplná pitomost, to by fungovalo jen pár km! :-[] :no:
3. 5. 2022 09:39
Re: scifi
Ta převodovka rozhodně nemohla být původní. To bude nějaká novinářská kachna. I ta rapiďácká nemohla přežít kdyby hodně tak 150 Nm při slušným zacházení. Pamatuju, že když se dávalo i blbý Š120 pořádně nažrat, tak převodovka šla za chvílí do kytek a začaly vypadávat kvalty a záhy bylo po převodovce.
Avatar - Stejsn
3. 5. 2022 07:38
Podobný rozjebaný Rapid
s motorem Fiat TC se celkem pravidelně objevuje na Bazoši jako "projekt", majitel se ho celkem pochopitelně nemůže zbavit.
Avatar - Dzakobo
3. 5. 2022 07:21
Re: scifi
Taky mě to hned napadlo - jestli ten 2.0 dával okolo 300k v cca 7000, tak dosahoval točivého momentu přes 300 Nm - což původní převodovka nemohla zvládnout, škodovácké 1.3 OHV se pohybovaly okolo 100 Nm...
3. 5. 2022 06:56
snizeni o 5" vepredu a 4" vzadu ?
to jako fakt??
to ten vychodni "sportak" byla tak vysoka koza ???