Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda vyrobila 19 milionů aut. Potřebovala na to 111 let

David Bureš
Diskuze (0)
Jubilejní automobil sjel z výrobní linky v domovském závodě v Mladé Boleslavi. Určen je pro českého zákazníka.

Škoda Auto slaví důležitý milník. Za svoji historii vyrobila už 19 milionů automobilů. V posledních letech se přitom tempo růstu zvyšuje, poslední milion se jí podařilo překonat za pouhých 11 měsíců.

Jubilejním automobilem se stal model Fabia v bílém odstínu Moon. Auto sjelo z výrobní linky v domovském závodě Škody v Mladé Boleslavi, přičemž po nezbytných procedurách zůstane doma. Je totiž určen pro českého zákazníka.

Milník 19 milionů automobilů se Škodě podařilo překonat za 111 let automobilové produkce. Výroba aut v mladoboleslavské automobilce začala v roce 1905, tehdy se však vzniklé vozy prodávaly ještě pod značkou Laurin & Klement. Vůbec prvním vyrobeným vozem značky přejmenované v roce 1925 na Škodu byl model Voiturette A.

Výrazný růst výroby přitom nastal až po roce 1991, kdy automobilku převzal Volkswagen. V tehdejším roce firma teprve slavila 5 milionů vyrobených aut za celou svoji historii, zatímco o pouhých 15 let později to bylo už deset milionů.

Nárůst je spjat jak s rozšířením výrobní palety, tak expanzí výroby. Dnes celkem sedm modelových řad (osm, když budeme zvlášť počítat Rapid pro asijské trhy) vzniká v 14 závodech v sedmi různých zemích světa. Vedle Česka Škodovka produkuje své modely též na Slovensku, v Rusku, na Ukrajině, v Kazachstánu, Indii a Číně. Hlavní roli ale stále hraje domovská továrna v Mladé Boleslavi, která za celou svoji historii dodnes vyrobila přes 12 milionů aut.

V následujících letech přitom má trend pokračovat. Jestliže dnes Škoda vyrábí asi milion aut ročně, do roku 2025 chce každý rok vyrábět dva miliony vozů.

David Bureš
Diskuze (0)