Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škodovácký Odborář potvrdil jméno nového elektromobilu Elroq

Ondřej Mára
Diskuze (16)

Nový mladoboleslavský elektromobil se by se skutečně měl jmenovat Elroq a tento týden jsou v plánu jeho zkoušky průjezdnosti mezi jednotlivými úseky výroby. Podle vyjádření automobilka však nemusí jít o jméno finální.

Škodovácký Odborář, týdeník odborové organizace Kovo Škoda Auto a.s., přinesl ve svém druhém čísle z 2.6. 2022 velice zajímavou informaci. V sekci Zprávy z výroby se totiž objevilo jméno nového elektromobilu Elroq.

V informacích k montážní lince M13 Octavia týdeník zmiňuje, že za minulý týden bylo celkem vyrobeno 4.399 vozů, přičemž z toho 1.194 Enyaqů a 3.205 Octavií. Mnohem zajímavější zpráva je však o pár řádků níž, kde týdeník uvádí: „Tento týden bude znovu zkouška průjezdnosti vozu Elroq mezi jednotlivými úseky“.

Potvrzuje se tak spekulace, že nový mladoboleslavský elektromobil dostane jméno Elroq, které si automobilky registrovala v lednu loňského roku. Písmenko Q na konci přitom již tehdy naznačovalo, že půjde o vůz typu SUV, zatímco E na začátku zase slibovalo čistě elektrický pohon.

Jak jsme se přitom dozvěděli z interních zdrojů, nový model Elroq nebude malým městským elektromobilem ve stylu SUV, které by mělo přnést nový designový směr Modern Solid. První ukázku tohoto zřejmě nejočekávanějšího  mladoboleslavského elektromobilu přitom automobilka zveřejnila před několika měsíci, skicu siluety pak před několika týdny zveřejnil i koncern Volkswagen.

Malý městský elektromobil by měl být postaven na zmenšené a zjednodušené elektrické platformě MEB, o které se také mluví jako o MEB Entry. Na stejných základech by navíc měly vzniknout sourozenecké modely Volkswagen a Cupra, každý však podle prvních ukázek nabídne výrazně odlišný design.

Zatímco Škoda se zaměří více na styl SUV, Cupra pravděpodobně vsadí na sportovnost a VW na eleganci a univerzálnost. Na bližší informace si však nejspíš ještě budeme muset počkat, malý elektromobil by se však měl vyrábět společně s koncernovými sourozenci ve Španělsku

Volkswagen totiž společně s uvedením tří skic malých koncernových elektromobilů, včetně modelu Elroq, informoval také o investicích do španělského závodu na výrobu baterií pro elektromobily, který bude zásobovat závody Martorell a Pamplona. 

Do roku 2030 představí Škoda Auto minimálně tři další elektrické modely zařazené v portfoliu pod úspěšným SUV Enyaq iV. Můžeme potvrdit, že jeden z těchto tří modelů bude vyráběn ve Španělsku. V tomto konkrétním případě využijeme vývojové a výrobní synergie v rámci koncernu Volkswagen. Prosíme o pochopení, ale v tuto chvíli je příliš brzy na zveřejnění dalších informací,“ uvedl začátkem května Pavel Jína, tiskový mluvčí Škoda Auto.

Model Elroq, o kterém se zmiňuje odborářský týdeník, se však zřejmě bude vyrábět v Česku a půjde tedy o druhý ze tří plánovaných elektromobilů. Mladoboleslavská automobilka nám pak k jeho jménu v odborářském týdeníku uvedla následující:

"Škoda Auto v rámci své strategie Next Level – Škoda Strategy 2030 představí do roku konce tohoto desetiletí minimálně tři nové zcela elektrické modely. Všechny budou v modelovém portfoliu zařazeny cenově i rozměrově pod elektrickým SUV Enyaq iV. Tyto vozy nyní vyvíjíme a pracovní název jednoho z nich je Elroq. Konečné rozhodnutí ohledně názvu však zatím nepadlo, finální pojmenování vozu je tradičně na řadě až v poslední fázi vývoje," uvedl tiskvý mluvčí Pavel Jína.

Ondřej Mára
Diskuze (16)

Doporučujeme

4. 6. 2022 20:27
Re: ctyrkolka / zadokolka / predokolka
Zalezi u jakyho auta.

U klasickyho RWD BMW tak 30%?
U EV RWD pres 50%?
3. 6. 2022 11:39
ctyrkolka / zadokolka / predokolka
kolik toho zadokolka vyjede na snehu?
ctyrkolka 100%
predokolka 40%
zadokolka ???

tam kde vyjedu bez problemu se ctyrkolkou se s predolkou nechytas
jak na tom budu s touhle zadokolkou?

docela bych takovej test vital - ctyrkolka / predokolka / elektricka zadokolka

tip na namet na zimu panove z ACZ
3. 6. 2022 07:39
Elroq... že by ID3?
Proč by se v MB testovala průjezdnost malého městského elektromobilu. Který má být vyráběn až v roce 2025 a ještě přitom ve Španělsku... Dával bych tušit, že s modern solid by mohli představit menší model pod Enyaq.
Avatar - del42sa
2. 6. 2022 17:21
Re: Běžte s tím Q do zádele.
Škoda vyquq :D
2. 6. 2022 16:24
Re: Malý městský elektromobil
Ale všimnul sis, že jsme v NATO - nebo je to pro tebe novinka?