Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Skutečně létající automobil z padesátých let míří pod aukční kladívko

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Aukční síň Barrett-Jackson nabídne při své lednové aukci v arizonském Scottsdale výjimečný stroj, který je schopen letu i jízdy. Taylor Aerocar vznikl v roce 1954 a je plně schválen pro silniční i letový provoz.

Taylor Aerocar naprosto dokonale splňuje představu létajícího automobilu, i když svou konstrukcí i vzhledem má mnohem blíže k letadlům. Za návrhem, vývojem i výrobou tohoto výjimečného stroje ostatně stojí letecký inženýr Moulton Taylor.

Tento výjimečný létající automobil je jedním z pěti postavených exemplářů a je plně schopen provozu. Podle katalogu společnosti Barrett-Jackson je schopen provozu na pozemních komunikacích a díky schválení od FAA (Federal Aviation Administration - agentura ministerstva dopravy Spojených států amerických pro civilní letectví) i ve vzduchu.

Taylor Aerocar má v zádi své karoserie usazen vzduchem chlazený plochý čtyřválec Lycoming 0-320. Tento letecký motor o objemu 5,24 l je zde použit v provedení s nejvyšším výkonem 110 kW (150 k) při 2700 otáčkách za minutu. Při jízdě po zemi motor prostřednictvím třístupňové převodovky pohání přední kola, zatímco pro let roztáčí v zádi usazenou dvoulistou vrtuli Hartzell HA12 UF.

Dvoumístný stroj s celkovou délkou 6,55 m a rozpětím křídel 10,36 m má být schopen ve vzduchu dosahovat maximální rychlosti kolem 188 km/h a pohybovat se cestovní rychlostí kolem 156 km/h. Na pevné zemi se má jeho rychlost pohybovat do 100 km/h i s ohledem na skutečnost, že ocasní část a křídla jsou přepravována jako přívěs.

Proměna automobilu s přívěsem v letuschopný stroj má po připevnění křídel a ocasní části se směrovkou, výškovkami a vrtulí trvat méně než 30 minut. Zajímavým bezpečnostním prvkem je skutečnost, že po této proměně nelze nastartovat motor v případě, že některý ze spojů nebyl správně zajištěn proti uvolnění. Dolet tohoto létajícího automobilu se má pohybovat kolem 480 km.

Taylor Aerocar, který společnost síň Barrett-Jackson nabídne při své aukci, pořádané od 11. do 19. ledna 2020 v arizonském Scottsdale, má být v pořadí druhým vyrobeným. Na svém kontě má 781 letových hodin. Očekáváná částka, za níž má být tento stroj vydražen, není uvedena.

Zdroj: Barrett-Jackson Auction Company, LLC.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme