Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slovenský Volkswagen ještě letos přestane montovat model Škoda Karoq

ČTK
Diskuze (5)

Bratislavská továrna německé automobilky Volkswagen ještě letos ukončí montáž sportovně-užitkových vozů (SUV) Škoda Karoq, kterou zahájila na podzim roku 2020. Montáží tohoto modelu z kapacitních důvodů vypomáhala automobilce Škoda Auto, která tento model vyrábí také v Kvasinách.

O ukončení výroby karoqů v Bratislavě novináře informovala mluvčí slovenské divize Volkswagenu Lucia Kovarovič Makayová. Slovenský závod Volkswagenu naopak získal výrobu modelů Škoda Superb a Volkswagen Passat.

"Konec produkce očekáváme 20. prosince. Dosud jsme na Slovensku vyrobili přibližně 65.000 karoqů, z toho více než polovinu v letošním roce," uvedla mluvčí.

Slovenský závod Volkswagenu nezajišťuje celou produkci karoqů, jako je tomu u jiných modelů z jeho výrobního portfolia. Továrna dostává z Kvasin nalakované karoserie, ke kterým pak vyrábí podvozky.

Výroba karoqů se uskutečňuje na lince, do které Volkswagen zařadil produkci nových modelů Škoda Superb a Volkswagen Passat. Dříve z této linky sjížděly také malá městská vozidla Škoda Citigo.

Škoda Auto v říjnu oznámila, že se od příštího roku vrátí na trh v Kazachstánu. Zároveň tam začne s montáží čtyř modelů, a to Kodiaq, Kamiq, Karoq a Octavia.

Video se připravuje ...

ČTK
Diskuze (5)

Doporučujeme

4. 12. 2023 12:18
Re: Produkcia sa znižuje
Jasně, Octavia 2 stála polovinu toho, co teď stojí 4, ale když se podívám na graf průměrné mzdy, tak minimálně v ČR průměrná mzda za tu dobu taky stoupla o cca 100%, takže člověk na ní musí pracovat pořád víceméně stejnou dobu.
Avatar - 3_diamanty
4. 12. 2023 10:35
Re: Karoq
Obavam sa ze nielen spalovaci karoq ale aj kamiq to maju uz nahnute ... a aj scala s fabiou... ale kedze firmy kupuju hlavne kodiaqy octavky a superby tak sa nie je coho bat... skoda tuto dekadu v poho prezije... a aj enyaq ju isti zo zalohy... ziadne strachy... :D
Avatar - 3_diamanty
4. 12. 2023 10:25
Re: Produkcia sa znižuje
Ono s tou stratou klientely to uz nejaky piatok trva... majitelia starsich octavii uz presadaju do dostupnejsej scaly alebo idu uz ku konkurencii ... kia hyundai MG a pod. Bohuzial pre skodu nie kazdy zakaznik uz potrebuje octavku za 28 litrov ... zvlast ked zisti ze jeho dvojkova co ma stale pred barakom stala polovicu. Skoda ale dnes uz viac preferuje firemne predaje a asi jej to tak vyhovuje ( aj s tou cenotvorbou ) co uz .... sukromnici preto coraz viac idu do konkurencie napr. ceedu i30 ria i20 dusteru yarisu a pod. Uz davno neplati ze skoda je vzdy ( aj cenou ) najvyhodnejsia volba v danom segmente. Ono je dost mozne ( ak to takto pojde dalej ) ze skoda do r 2030 postraca este hodne zakaznikov... a naopak bude to tu sama korea a cina. Inak aj to nove MG HS je teraz po facelifte paradne... a stoji defakto menej ako karoq pricom je od neho vacsie a priestrannejsie po kazdej stranke... ale ako vravim... je to vec skody akym smerom sa chce uberat... ono este sa toho v blizkej dobe vela udeje a nielen v skode... zdrazuju vsetci... tak uvidime kto to ako uchopi a akym smerom sa kto bude uberat... ale kazdemu musi byt jasne ( a najma automobilkam ) ze nijaky sukromnik nestoji o male auto za vyse pol melona ... ani o mestsky cross za melon... toto mozu predavat fakt len firmam a tie tiez uz necaka lahka doba ( utahovanie opaskov pride aj na nich )

Ja sa uz tesim na noveho dustera... vyzera to byt este jedno z poslednych sikovnych a dostupnych aut na kazdy den... kde zakaznik nemusi vybrakovat celozivotne uspory aby bol mobilny ( a mal pritom fakt pekne a moderne auto ) aby vzapati o par rokov taketo auto potom predaval uz len za babku a lutoval vsetky tie vyhodene prachy.
3. 12. 2023 23:06
Produkcia sa znižuje
Keďže v Kvasinách sa popri Kodiaqu a Karoqu začne vyrábať aj Octavia, tak mi z toho vyplýva, že už počítajú so znižovaním produkcie týchto spaľovákov. Pozor, to netvrdím, že by o ne nebol záujem, skôr flotilové emisie nepustia. Ak by aj objemy produkcie Octavie ostali podobné ako v Boleslave, tak to bude musieť ísť na úkor zvyšných dvoch modelov. Predpokladám, že to bude Karoq, keďže ide už o starý model a na rozdiel od Kodiaqu ho už bude postupne nahrádzať elektrický Elroq.
Škode môže do pár rokov hroziť to, čo teraz Volkswagenu. Klasické modely so spaľovacími motormi výrazne podraželi a strácajú klientelu strednej vrstvy. Tá si ich už nemôže v takej miere dovoliť ako pred pár rokmi a zákazníci prémie do VW nepôjdu. To sa samozrejme deje aj takému Renaultu, ale ten tu má ešte Daciu a znej teraz žije.
No a o elektro od VW nie je taký záujem ako sa čakalo. Ale teda skôr z toho dôvodu, že pribúda množstvo zaujímavejších konkurentov.
3. 12. 2023 13:53
Karoq
Jak to vůbec bude s Karoqem dál? Dostane ještě novou spalovací generaci, nebo současný už je konečná?