Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škodovka zahájila výrobu nového Superbu. V Bratislavě vzniká spolu s novým Passatem

Lukáš Volšický
Diskuze (7)

V Bratislavě se začíná vyrábět nová Škoda Superb, která se zatím vyrábí pouze s praktičtější karoserií kombi. Tradiční limuzína bude následovat až v první polovině následujícího roku 2024 a ve stejné továrně se vyrábí i nový Volkswagen Passat.

Čtyři týdny po světové premiéře zahájila Škoda Auto v bratislavské továrně koncernu Volkswagen výrobu nové čtvrté generace Superbu. Přesunem produkce vrcholného modelu značky se spalovacím motorem z Kvasin se v tamním závodě uvolní výrobní kapacita, kterou automobilka využije pro výrobu Octavie. Nová Škoda Superb se v Bratislavě vyrábí spolu s novým Volkswagenem Passat, což přináší významné synergie pro koncern Volkswagen.

O výrobě čtvrtého Superbu v bratislavském závodě nás koncern Volkswagen informoval už v listopadu 2020. Překvapivý krok je součástí projektu Beta+ s cílem využití synergií ve výrobní sítě i dalším zvýšením efektivity. Škoda Auto je zodpovědná za kompletní vývoj modelů Škoda Superb a Volkswagen Passat a bude je vyrábět na stejné výrobní lince.

V Kvasinách tak od léta 2024 vznikne nová výrobní kapacita pro produkci populárních Octavií, přičemž hlavním cílem je uvolnit mladoboleslavskou továrnu pro výrobu více elektromobilů. Pro výrobu nových superbů a passatů prošla bratislavská továrna významnými inovacemi pro ekologičtější provoz. Zásadní modernizací prošla lakovna s novými lakovacími kabinami vybavenými moderními systémy cirkulace vzduchu se schopností zachycovat těkavé organické látky.

Video se připravuje ...

Škoda Superb se na Slovensku vyrábí od úplného začátku – díly karoserie se lisují v bratislavském závodě a jejich kompletace probíhá v nové karosárně. Automobilka ji založila v dosud nevyužívané hale a během necelých dvou let zde nainstalovala více než 500 nejmodernějších výrobních strojů a ovládacích řídících zařízení spolu s pokročilou technologií lepení dílů. Společnost současně navázala spolupráci s novými dodavateli.

Samotná linka, do které byly nové modely plynule začleněny, dosud nesloužila k výrobě plug-in hybridních vozidel, ale pouze konvenčních modelů Škoda a Volkswagen. Celková modernizace výrobní haly zahrnovala instalaci automatizačních manipulačních zařízení, průmyslových kamerových systémů a dalších technologií pro montážní linku. Sekce výroby podvozků byla upravena tak, aby umožnila na jedné lince vyrábět i plug-in hybridní verze.

Nová Škoda Superb se v Bratislavě začala nejprve vyrábět s praktičtější variantě kombi, tradičnější limuzína bude následovat v první polovině roku 2024. Nabídka motorizací zahrnuje tři benzinové motory s výkony od 110 kW (150 k) do 195 kW (265 k) a dva naftové motory o výkonech 110 kW (150 k) a 142 kW (193 k). Vedle toho nabídka zahrnuje nový plug-in hybridní pohon s čistě elektrickým dojezdem přes 100 km, který je určen výhradně pro verzi kombi, a také mild hybridní verzi – u modelové řady Superb použitou poprvé.

Lukáš Volšický
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - Tomogo
2. 12. 2023 00:03
Re: Nevím, jaké jsou oficiální zprávy...
Všem děkuji.
1. 12. 2023 22:38
Re: Nevím, jaké jsou oficiální zprávy...
Je to prosté - zájem o Karoq a Kodiaq je tak velký, že tyto dva modely jsou schopné kvasinský závod plně vytížit. :-)
Avatar - Barry Lyndon
1. 12. 2023 21:46
Re: Nevím, jaké jsou oficiální zprávy...
Asi tak, bratislavský závod by měl patřit k těm s nejvyšší kvalitou výroby v rámci koncernu, takže i v tomto ohledu si Superb nemůže pohoršit, spíš naopak :yes:
1. 12. 2023 19:34
Re: Nevím, jaké jsou oficiální zprávy...
Sú to čisto pragmatické dôvody.
Prvým sú voľné kapacity, ktoré Bratislava jednoducho mala a nemuseli stavať žiadne nové haly od základov.
Druhým sú investície. Otázka nestála, či výroba ostane v Emdene a v Kvasinách ale či sa presťahuje na Slovensko alebo do Turecka. V Turecku by stavali na zelenej lúke, navyše tam bola neistá politická situácia a ekonomická (rozhodovalo sa, keď tam bol ten puč).
Tretím je efektivita, keďže zlúčili výrobu dvoch modelov na rovnakej platforme a zároveň došlo k popresúvaniu modelov tak, aby mali aj Kvasiny čo vyrábať a Mladá Boleslav mohla byť v budúcnosti zameraná na elektromobily. To budú časom síce všetky závody, ale Bolka je v Škode prvá. V Bratislave sa elektro platformy začnú používať najskôr v 2026.
Avatar - 3_diamanty
1. 12. 2023 19:22
Re: Nevím, jaké jsou oficiální zprávy...
Cital si clanok? Tam to mas napisane. Inak vw tu u nas vyraba ine kusky ... takze superb v tomto nie je ziadna pecka..