Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sony se zaměří na automobilový infotainment a konektivitu

Michal Fokt
Diskuze (5)
Japonský elektronický gigant chce posílit svou pozici v oblasti automobilové elektroniky a jejím propojení s mobilními telefony.

Sony teď zažívá neradostné časy. Kdo se nezbavil akcií firmy včas, teď si rve vlasy, protože padly na úroveň doby před příchodem kultovního Walkmanu, Japonci mají problém držet krok s nástupem korejských značek Samsung a LG i pružněji reagujícího domácího Panasonicu. Na krach to sice zatím není, ale už bylo lépe.

Potenciál teď však Sony vidí v zábavní technice do auta a v její konektivitě se smartphony. Proto na trh v blízké době pošle celou řadu nových produktů, které budou zvládat širokou škálu provázání se smartphony.

Sony se naštěstí nesoustředí pouze na telefony s operačním systémem iOS, jak je dnes v módě, ale i na klasický Android. Nový navigační systém XAV-602BT je schopný obsluhovat prakticky všechny aplikace ve vašem telefonu se zmíněným softwarem, což je díky velkoplošné dotykové obrazovce a údajně jednodušší obsluze dokonce snazší, než na telefonu samotném. Samozřejmostí je také funkce hands-free a také hlasové ovládání.

Další novinkou je modul XA-NV300T, jenž si umí v reálném čase zjistit nejnovější informace a data pro navigaci TomTom a to nezávisle na vašem smartphonu a tedy bez nutnosti platit za data. Oba přístroje se začnou na vybraných trzích prodávat v říjnu a budou stát v přepočtu přibližně 11 tisíc, respektive 5 tisíc, to ovšem platí pro USA, v Evropě to bude zcela jistě více.

Další podobné produkty se připravují a je tedy zřejmé, že aftermarket pružně reaguje na požadavky zákazníků a to dokonce rychleji, než automobilky samotné. Určitě to ale nebude mít snadné, automobilů, které mají specificky tvarované středové panely s vestavěnými palubními systémy stále přibývá.

Michal Fokt
Diskuze (5)
Avatar - Katikakus
21. 8. 2013 15:45
Re: Androsony
Jj, Xperie ja taky rad. Mam Xperii T a Xperii tablet Z a nemuzu si stezovat. :yes:
Avatar - Katikakus
21. 8. 2013 15:43
Re: S krizkem po funuse
A ty myslis, ze ty vestavene infotainmenty si automobilky vyrabi samy? Samozrejme ze ne. nechavaji si je vyrabet u firem jako je Sony.
Takze je velmi pravdepodobne, ze v clanku zminovane moduly v budoucnu potkas (pouze s jinym celnim panelem nez verze pro aftermarket) vestavene v autech nekolika ruznych znacek. ;-)
21. 8. 2013 14:59
S krizkem po funuse
V dnesni dobe vyrabet dvoudinova a podobna zarizeni do auta je ponekud zpozdile. Do vetsiny novych aut uz je nelze realne namontovat a do budoucna bude situace jenom horsi. Jediny infotainment v aute, ktery dava smysl je vestaveny od automobilky.
Avatar - sargis
21. 8. 2013 14:46
Re: Androsony
Hanba je to, co dnes davaju do Fordov, hlavne z hladiska dizajnu a ovladania...ale ich Xperie mam rad :yes:
21. 8. 2013 13:53
Androsony
"Sony se naštěstí nesoustředí pouze na telefony s operačním systémem iOS, jak je dnes v módě, ale i na klasický Android. "
To by bola hamba, keby so SONY infotainmentom nesiel sparovat SONY telefon.