Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Speciální rolls-royce inspirovaný zatměním slunce vznikne v pouhých 25 kusech

Marek Bednář
Diskuze (1)

Rolls-Royce Ghost Black Badge Ékleipsis Private Collection má nejen jméno a barvy, ale i obložení palubní desky a „hvězdnou“ stropnici inspirovanou zatměním slunce. Všech 25 kusů už má své majitele.

Inspiraci pro speciální edice svých aut berou automobilky porůznu. Často je to závodění, někdy také historické modely jednotlivých značek, ovšem vesmírné úkazy předlohou nebývají. Tentokrát před námi jedna taková limitka stojí a jaká jiná automobilka by mohla sahat ke hvězdám, než ta, která je hvězdná sama o sobě.

Rolls-Royce Ghost Black Badge Ékleipsis Private Collection je nesmírně dlouhý název, ovšem to nejdůležitější je v třetí čtvrtině. Název „Ékleipsis“ pochází z řečtiny a znamená „zmizení“, zejména zmizení vesmírného objektu, temně měděná barva s oranžovými detaily exteriéru však zvládne všechno, jen ne zmizet v davu.

Její volba má znázorňovat barvy, které má slunce, než zmizí za měsícem, ovšem to nejlepší ze sebe vydá na slunci. Součástí laku je práškový měděný pigment, který „zachytí světlo“ a „vytvoří bohatou a dramatickou duhovou barvu“, říká tisková zpráva.

Video se připravuje ...

Kombinace černé a oranžové kůže v interiéru má za cíl přiblížit dojem 360° západu slunce, jehož iluze vzniká při pozorování úplného zatmění. Kromě ní se také na různých dalších místech objevují témata spojená se zatměním slunce.

Jedním z nejvýraznějších je stropnice. „Po otevření dveří a nastartování motoru ‚hvězdy‘ ve stropním osvětlení Starlight Headliner ztmavnou a začne fascinující sekvence kopírující úplné zatmění Slunce, kdy tmavá silueta Měsíce zcela zakryje jasné světlo Slunce. Vytvoří se kruh 940 ‚hvězd‘, které představují jasně světelnou zář kolem měsíční siluety,“ popisuje tisková zpráva. Animace trvá 7 minut a 31 sekund, přesně jako nejdelší možné zatmění slunce.

Kromě stropnice se toto téma opakuje v designu části palubní desky i okolí hodin na palubní desce. Právě zde najdeme také briliantový půlkarátový diamant, který znázorňuje oslnivý bod světla na obrysu Měsíce, viditelný těsně předtím, než zastíní Slunce.

Rolls-Royce Ghost Black Badge Ékleipsis Private Collection byl odhalen právě nyní proto, že 14. října bude na části západní polokoule vidět zatmění slunce. Vznikne v pětadvaceti exemplářích a všechny už mají své majitele.

Marek Bednář
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
14. 10. 2023 10:08
Tento Rolík
teda fakt vypadá po***i, na to sa fakt dá pozerať :yes: Nádherné proporcie klasickej limuzíny.