Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Speciální značky pro ekologická auta už v dubnu. K čemu budou?

Diskuze (13)

Majitelé elektromobilů a vozů na hybridní nebo vodíkový pohon mohou od 1. dubna žádat o novou speciální registrační značku.

Motoristům by do budoucna měly přinést některé výhody, například při parkování. ČTK to řekla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Praha dnes oznámila, že auta s těmito značkami budou mít v budoucnu snazší parkování v zónách placeného stání.

Stát chce postupně zvýhodňovat motoristy s ekologickými vozidly, vedle speciálních značek jsou to i další benefity. Jedním z nich je například osvobození od placení silniční daně. K dalším patří také odběr elektřiny pro dobíjení, který nepodléhá v současnosti na rozdíl od jiných pohonných hmot spotřební dani. Některá města pak chtějí elektromobily zvýhodnit při parkování.

Týká se to také hlavního města, které připravuje bezplatné parkování pro ekologická auta v zónách placeného stání. "Naším cílem je omezování emisí z dopravy, a proto podporujeme zvýhodnění aut s alternativním pohonem. Jejich bezplatné parkování v zónách placeného stání je jednou z možností, jak řidičům těchto vozů pohyb po městě usnadnit," uvedl náměstek pražského primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Praha také chystá posílení stávající sítě nabíjecích stanic. Do konce letošního roku by mělo být v pražských ulicích vybudováno 50 rychlonabíjecích a devět středně rychlých nabíjecích bodů. Počet rychlonabíjecích stanic by se tak měl zvýšit pětinásobně.

Stát do budoucna počítá i s dalším zvýhodněním pro majitele elektrických vozidel. Jejich uživatelé by do budoucna mohli být osvobození od placení dálničních poplatků. Podle některých představ by řidiči těchto aut mohli v některých městech využívat i vyhrazené jízdní pruhy. Jsou to zatím jen úvahy, které stát zasadil do Akčního plánu čisté mobility.

O registrační značku pro elektromobily budou moci na registru vozidel zažádat majitelé vozidel na elektrický, hybridní (hodnota emisí CO2 je nejvýše 50g/km) nebo vodíkový pohon. Vydání této registrační značky bude zdarma, nebude však povinné. Majitelé je tak dostanou pouze na vyžádání.

Diskuze (13)

Doporučujeme

Avatar - Zetti
29. 3. 2019 11:44
Re: Otazka neni k cemu budou ale k cemu jsou?
Ten text je vsude stejny. Proste vyhody budou (nekdy v budoucnu) Kdy to nikdo nevi.
29. 3. 2019 11:23
Re: Otazka neni k cemu budou ale k cemu jsou?
no, neříkám, že zdroj je 100%, ale je to třeba tady: https://www.garaz.cz/clanek/elektromobily-a-hybridy-dostanou-specialni-spz-s-vyhodami-2100115 3
Avatar - Zetti
29. 3. 2019 10:56
Re: Otazka neni k cemu budou ale k cemu jsou?
Mas to nekde podlozeny? Plati to od 1.4. automaticky?
29. 3. 2019 09:38
Re: Otazka neni k cemu budou ale k cemu jsou?
Ne, nemáš pravdu. SPZ s EV budou moci parkovat na modrých zonách automaticky. To "Eltodo" autíčko nebude auta s touhle SPZ vůbec reflektovat. Takže žádná registrace ani poplatky.
Avatar - Zetti
29. 3. 2019 09:09
Re: Otazka neni k cemu budou ale k cemu jsou?
Ty "eko" auta s klasickou RZ uz to parkovani maji, nepotrebujou extra znacku. Naopak s extra znackou o parkovani prijdou, musi si to znova dojednat. Jinak nemas pravdu ze modre pruhy snizily pocet mist k parkovani. Naopak. Jednak se efektivneji vyuziva misto, protoze zaplatit si dneska muze kazdy magistrat ma penize rad a druhak centra mest nelemuji vraky jako tomu bylo driv. O ekologicnosti vetsiny mobilnich dymovnic nema cenu diskutovat. Tedy aspon s tebou....