Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spolupráce Porsche a Boeingu? Automobilka už si nechala patentovat létající koncept

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Řada automobilek se v posledních letech nechala zlákat vizí létajících strojů a přesunutím části dopravy ze silnic do vzduchu. A Porsche k tomu evidentně přistupuje zcela seriózně.

Automobilka Porsche se v říjnu minulého roku pochlubila spoluprací se společností Boeing, jejímž výsledkem by se měl stát plně elektrický letoun s kolmým startem i přistáním pro lety na krátké vzdálenosti. Již v době oznámení spolupráce se uvádělo, že Porsche pracuje na konceptu, kromě pár ilustrací jsme však neměli žádné bližší informace.

Na Taycan EV Forum se však nyní objevily informace o patentu, který si Porsche nechalo registrovat u amerického patentového úřadu již 2. července 2019 a jeho zveřejnění proběhlo 9. ledna 2020. Na obrázcích přitom můžeme vidět stroj schopný kolmého startu i přistání, který se svými tvary celkem výrazně podobá grafikám z října 2019.

Namísto dvojice (zřejmě proudových) motorů za kabinou však můžeme vidět čtveřici velkých rotorů v křídlech. Dva z těchto rotorů jsou umístěny napevno a jejich úkolem by mělo být stoupání či klesání. Dvojice zadních rotorů pak umožňuje naklápění o 90 stupňů, díky čemuž mohou stroji pomoci se vzletem a následně se překlopí pro přímý let. V kabině navíc můžeme vidět dvojici sedadel.

Popis patentu uvádí: „Namísto volně se pohybujících rotorů může být k pohonu letadla využito několik turbodmychadlových motorů různých velikostí, jak to známe mimo letecký průmysl například pro vznášedla nebo ‚fanboats‘ (motorové čluny s velkou vrtulí v zadní části).“ Samozřejmostí je pak čistě elektrický pohon konceptu.

Porsche přitom není jedinou značkou, která by se ráda podívala do vzduchu. V roce 2018 oznámila Audi spolupráci s Airbusem, jejímž výsledkem měl být koncept létajícího taxi. Komplexní projekt, který počítal s možností přepravy kabiny na podvozku i pod platformou ve stylu dronu, se však ukázal být až příliš náročný a v minulém roce ho Audi odpískala.

Letos se však svými plány na ovládnutí oblohy pochlubila i společnost Hyundai, která navázala spolupráci se službou sdílené mobility Uber. Ta již několik let buduje platformu pro leteckou městskou přepravu Uber Elevate, ve které jsou zastoupeny i společnosti jako Boeing nebo Bell.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme