Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy Photos: Minulost a budoucnost Mini Clubman - jedny dveře stačí, drahoušku

Ondřej Láník
Diskuze (9)
Prakticky nemaskované prototypy nového praktičtějšího Mini se v posledních dnech prohánějí na různých místech Evropy. Ukazují invenci konstruktérů i vtip marketingového oddělení...

Když bude Mini uvádět letos na podzim nástupce slavného Travelleru do prodeje, uplyne právě 101 let od chvíle, kdy se narodil slavný konstruktér Sir Alex Issigonis. Geniální myšlenky obvykle jen obtížně nacházejí svá pokračování, ale BMW a jeho novodobé Mini se o to alespoň pokouší.

Nová prodloužená verze Mini, nejvíce připomínající dvoudveřové kombi ve stylu shooting brake, přijde na trh s nesymetricky uspořádanou karoserií. Na řidičově straně zůstanou, tak jako dosud, jen řidičovy přední dveře. Na straně spolujezdce budou také druhé menší boční dveře, které se otevírají proti směru jízdy. Díky absenci B-sloupku lze očekávat i přes nevelké rozměry vozu dostatečně komfortní nastupování do druhé řady sedadel. Vzadu není klasické vzhůru výklopné víko, ale křídlové do stran otevírané dveře, které bude možné otevřít do nezvykle velkých úhlů tak jako u dodávek. Očekává se, že výroba nového Mini Clubman bude tvořit asi třetinu produkce značky.

Kořeny praktičtějších Mini sahají do roku 1960, kdy se objevily první Travellery a Countrymany. Následovala celá řada derivátů, včetně pickupu a provedení pro britskou poštu a armádu.

Jeden z prototypů, o němž marketing Mini přepokládal, že bude předmětem zájmu špionážních fotografů, byl opatřen výrazným nápisem „Stop staring at me“ (Přestaň na mne hledět).

Ondřej Láník
Diskuze (9)
26. 4. 2007 20:05
a mně se líbí
Přijde mi že má hodně stylovou siluetu a zadek. Je takove charizmatické. Mít na to, tak bych do něj šel.
Avatar - Ricardo
26. 4. 2007 19:06
Re: K čemu a komu
Možná pro pošťáky ;-)
26. 4. 2007 13:48
HOFÍK
Ze šviháka stěhovák, kdo mu to udělal?! k čemu to je dobrý? myslím, že tohle zavání prodejním průserem, je to hofik (ani * ani fík)