Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spyker rozjede výrobu nového SSUV

Jan Mička
Diskuze (6)
Holandská automobilka Spyker potvrdila plány na výrobu supersportovního SUV. Prodávat by se mohlo již příští rok.

Nové SSUV (Supersport Utility Vehicle) má za úkol navázat na úspěchy konceptu Spyker D12 Peking to Paris, který se představil roku 2006 na autosalonu v Ženevě. Na tomtéž místě se v březnu ukáže omlazená verze v podobě, v jaké by mohla dorazit k zákazníkům. Spyker má v plánu prodat okolo tisícovky vozů a to převážně v Rusku a Číně.

Hnacím motorem oživení projektu Peking to Paris je spolupráce Spykeru s čínskou automobilkou Youngman. Ta loni investovala 25 milionů eur, čímž si u Spykeru zajistila 29,9 % podíl akcii. Díky této finanční injekci je dokončení nového vozu na spadnutí. Jeho cena by se měla pohybovat okolo 200.000 eur, což je vzhledem k ruční výrobě každého kusu adekvátní.

SSUV by mělo stát na platformě konceptu Saab PhoeniX z roku 2011. Po krachu švédské automobilky byl její osud nejasný a Spykeru nyní částečně vykompenzuje proinvestované prostředky. Auto dostane pohon všech kol, prozatím se ale neví, jaký agregát je bude roztáčet. Varianta původního šestilitrového dvanáctiválce Audi, který nakonec Spyker vyměnil za kompresorem dopovaný osmiválec, nezní špatně. V duchu současného trendu však spíše počítejme s osmiválcem a přeplňováním. Výkon by se mohl pohybovat okolo 400 kW, zrychlení z 0-100 km/h by pak nemělo trvat déle než 5 sekund.

Jan Mička
Diskuze (6)
Avatar - Stejsn
13. 8. 2013 23:12
Re: Heil
X6 je jen těžko supersport.
Avatar - beibej
13. 8. 2013 20:16
DUV
To není ssuv ale duv. dynamic utility vehikle :no:
Avatar - Uživatel_5340709
13. 8. 2013 07:59
Re: Heil
No, řekl bych že nejlbíže prvnímu SSUV je bmw X6, když nebudu počítat KdF Kübelwagen, ale tam je jedno S navíc /SS-SUV/. >:D
13. 8. 2013 07:24
:)
Ada by měl radost. Ne "ten" Ada:)
Avatar - euro89
13. 8. 2013 07:16
Spyker
Spykery se mi vždycky líbily. Hlavně jejich interier kombinující kůží s leštěnými kovy. :yes: Taky jsem se vždy divil, proč se Spykeru nikdy nedařilo víc prodejně... předpokládám, že jízdní vlastnosti i kvalita budou srovnatelné s konkurencí. Takže zbývá design(?), který já osobně považuji za nejsilnější stránku Spykeru. Přitom kolik výrobců nabízí u řadící páky takhle efektní vedení venkem: [odkaz] ? Já bych to auto chtěl už jen kvůli tomu! Tak snad se novému SSUV bude dařit lépe, než všem jeho dosavadním předchůdcům. Jen mi jako odpůrci všeho "made in china" vadí, že je to další automobilka, která by bez čínských peněz nepřežila. :-( :-!