Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SPZ na přání vyjdou na 5.000 Kč za tabulku. Žádat můžete od ledna, avšak ne bez omezení.

Jan Mička
Diskuze (56)
Od ledna si budete moci pořídit registrační značku na přání. Ministerstvo dopravy zveřejnilo další důležité informace.

O státních poznávacích značkách na přání se hovořilo už dlouho a měly platit už od začátku letošního roku, v listopadu 2014 však prezident Zeman podepsal odklad zavedení o jeden rok. Prý kvůli nepřiměřeným finančním nákladům. V rámci novely zákona o silničním provozu dala vláda unikátním značkám konečně zelenou, na což ministerstvo dopravy reagovalo vydáním zprávy s doplňujícími informacemi.

O státní poznávací značku na přání lze žádat od 1. ledna 2016 (vychází na pátek, fakticky tedy až od následujícího pondělí) na příslušném úřadě obce s rozšířenou působností v místě registrace vozidla. Text však nelze zvolit libovolně – musí být složen z velkých písmen latinky a arabských číslic (musí být obsaženo minimálně jedno) s výjimkou písmem G, CH, O, Q a W, přičemž nelze uvažovat o hanlivých, urážejících či rasistických slovech.

Zajímavý příklad uvedl serveru iDnes.cz šéf projektu Ivan Novák. Žadatel s příjmením „Šoustal“ má dveře k registračním značkám s tímto slovem otevřené, kdokoliv jiného příjmení by však s takovou značkou neuspěl. Po schválení textu vydá úřad značky do patnácti dnů.

Značky na přání si lze i rezervovat, a to opět na příslušném úřadě s rozšířenou působností. Opět je podmínkou schválení požadovaného znění, přičemž poté má žadatel tři měsíce na to, aby si značky nechal vyrobit. Pokud tak v uvedeném intervalu neučiní, úřad znění postoupí dalším případným žadatelům. V jednu chvíli lze mít pouze jednu rezervaci na fyzickou či právnickou osobu, přičemž žadatel nemusí mít v době podání žádosti žádné vozidlo.

Značky na přání se vážou na konkrétní osobu, vzniknou ve třech typech v závislosti na typu registrovaného vozidla (pro automobily mají osm znaků, pro motocykly o jeden méně a pro mopedy o tři méně). Poplatek 5.000 Kč za tabulku je pro všechna vozidla stejná, unikátní značky na automobil vás tedy vyjdou na 10.000 Kč.

Jan Mička
Diskuze (56)
18. 12. 2015 12:13
Re: RZ
Ne kazdej to bere jako zlo ;-)
Navic obcas to muze bejt i vtipny
[odkaz]
17. 12. 2015 13:20
STB-BA8IS
STB-BA8IS >:D
Avatar - Bully_
17. 12. 2015 09:20
Re: RZ
Ja bych lidi zas tak nepodcenoval. Uvidis, ze az si na tuhle moznost vsichni trochu zvyknou, tak to bude stejne, jako vsude jinde, kde je podobna moznost individualizace RZ uz dlouho. Drtiva vetsina lidi zvoli kombinaci typu inicial a roku narozeni sebe nebo svych deti, typu nebo kodu sveho plechoveho milacka apod. ;-)
Zkus to vsechno brat jenom jako moznost jedne z mala povolenych individualizaci automobilu, prinos do do statni kasy misto bujeni korupce jako doted. A navic do toho nikdo nikoho nenuti :-)
Avatar - euro89
17. 12. 2015 09:16
Re: Vtipné
Já jsem ale špatnej uprchlík, vůbec nezapadám do davu. Práci jsem si našel ještě před příchodem do země, jazykovou školu, byt i vše ostatní si platím ze svého. A dokonce slavím i Vánoce, no hrůza... >:-[] >:D
Avatar - Stejsn
17. 12. 2015 08:34
Přenositelnost
Bude přenositelnost mezi auty i pro všechny "obyčejné" RZ, nebo jenom pro tyhle prominentní? Když budu mít na autě normální náhodnou značku vydanou úřadem bez speciální žádosti, můžu si jí při prodeji auta nechat pro další auto?