Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SSC Ultimate Aero TT: další pokus o rekord

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
V březnu letošního roku se supersport SSC Ultimate Aero TT pokusil získat titul nejrychlejšího sériového automobilu. Tehdy se dostal na rychlost 368 km/h a pro nedostatek adheze zadní nápravy ve vyšších rychlostech byly další pokusy odloženy.

Nyní společnost Shelby SuperCars (SSC) oznámila, že se koncem tohoto měsíce pokusí opět překonat současný rekord, který drží Koenigsegg CCR s rychlostí 387 km/h.

Testy vozu SSC Ultimate Aero TT by měly být ukončeny koncem srpna a pokusům o překonání rekordu budou přítomni i úředníci Guinnessovy knihy rekordů. Podle pravidel Guinnessovy knihy rekordů musí automobil provést dvě jízdy v průběhu jedné hodiny a z průměrné rychlosti obou jízd je získán výsledek. Měření dosažené rychlosti má na starosti nezávislá společnost Dewetron, která používá satelitní sledování a také mnoho palubních senzorů na voze.

Vývoj SSC Ultimate Aero TT trval sedm let a výsledkem je automobil, který dokáže díky svému přeplňovanému osmiválci vyvinout výkon 870 kW (1182 k) při 6950 ot./min a točivý moment 1482 Nm při 6150 ot./min. Tomu všemu sekunduje propracovaná aerodynamika. Při testech v aerodynamickém tunelu NASA v Langley se prokázalo, že je vůz schopný zvládnout rychlost až 440 km/h.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)