Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stará Honda jako z linky! Našel se extrémně zachovalý první Civic EG s nájezdem pouhých 12 km

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Světe div se, opravdu zachovalé starší Hondy Civic ještě existují. V Kanadě se objevil unikátní exemplář páté generace EG s minimálním nájezdem kilometrů, který navíc je prvním vyrobeným kusem v z továrny Alliston v Ontariu.

Pokud občas sledujete inzerci a koukáte po „devadesátkových“ Hondách, dnešní situaci na trhu s ojetinami nepochybně znáte. Najít postarší populární Hondu Civic páté nebo šesté generace v zachovalém stavu už začíná být pořádný oříšek. Dnes už kultovní tunerskou modlu většinou potkáváme ve zuboženém stavu, napadenou domácími automobilovými kutily nebo zákeřnou korozí.

Vždy je to zklamání. Až by se mohlo zdát, že opravdu zachovalé exempláře už ani neexistují. Jenže opak je pravdou, protože na světě stále jsou, i když jich je jako šafránu. A teď se v Kanadě ukázal jeden extrémně zachovalý Civic páté generace, interně pojmenované EG, který je doslova sběratelským artiklem.

Červený hatchback Honda Civic totiž od svého vzniku v roce 1992 ujel pouhých 12 kilometrů a s největší pravděpodobností je nejméně ojetým zástupcem své generace na světě. Ještě zajímavější je skutečnost, že jeho identifikační číslo VIN končí „0001“, takže je historicky prvním Civicem EG vyrobeným v továrně Alliston v kanadském Ontariu.

V současnosti je vzácný Civic v rukách nadšeného sběratele vozů značek Honda a Acura. Hlavním důvodem extrémně nízkého nájezdu kilometrů je fakt, že většinu času byl ve školícím středisku Hondy, v době nákupu do sbírky ještě měl originální motorový olej z výrobní linky a tovární označení pro vozidla ze začátku produkce.

Video se připravuje ...

Civic je v kanadské základní výbavě DX, jejímž standardem byl i posilovač řízení. Pod kapotou má atmosférickou čtyřválcovou šestnáctistovku o 76 kW (103 koních) s pětistupňovým manuálem. Na několika málo fotografiích a videu od youtubera HondaPro Jason je přitom vidět, že je dokonale zachovalým autem, na jaké v inzercích asi nikdy nenarazíte.

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - radolaco
29. 6. 2023 21:32
Coupe
Coupe verzia tejto 5 generacie zostane pre mna asi navzdy najkrajsi civic
https://images70.fotosik.pl/604/e767d338a397869c.jpg