Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Start ročníku Rallye Dakar 2023 s 37 Čechy: Nastane řežba?

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Sedmatřicet českých vlajek ve startovní listině 45. ročníku Rallye Dakar se objeví v pěti kategoriích.

Legendární maraton odstartoval poprvé 26. prosince 1978 a do roku 2007 se jezdilo v Africe. Před startem sezony 2008 byl z bezpečnostních důvodů zrušen a od roku 2009 ho hostila Jižní Amerika. Počínaje sezonou 2020 se jezdí na území Saúdské Arábie.

Budete mít těžký

Dakar Nadcházející soutěž odstartuje 31. prosince a cíl bude 15. ledna. Měří 8549 kilometrů, z toho je vypsáno 4706 kilometrů rychlostních zkoušek ve čtrnácti etapách. Podle sdělení organizátorů má být trať v porovnání s předchozím ročníkem ze sedmdesáti procent nová. „Požádali jste nás, že chcete delší a těžší Dakar s více dunami. Přesně takový Dakar bude!“ prohlásil David Castera, ředitel soutěže. Šéf pořádající organizace A.S.O. Yann Le Moenner k tomu dodal: „Bude to extrémně náročný ročník.“

Video se připravuje ...

Start bude tentokrát probíhat na březích Rudého moře v Sea Campu, cíl spatří účastníci ve východním Dammámu. Trať bude velmi náročná zejména ve druhém týdnu, kdy se pojede v obávané poušti Rub‘ al Khali (Rub al-Chálí, v překladu Pustá končina), která je čtvrtou největší na světě. Nejvyšší duny zde měří až 250 metrů, pojede se tu celé čtyři dny včetně maratonské etapy bez asistence mechaniků. Zásadní novinkou pro rok 2023 bude takzvaná Zrcadlová trasa. Na každou etapu budou existovat minimálně dvě verze roadbooků (rozpisů) a soutěžícím budou rozdávány náhodně, cíl etapy bude pro všechny společný.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Doporučujeme