Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Starý Passat prošel brutální přestavbou, nenápadné kombi teď poráží i supersporty

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Uspořádat závod mezi letitým Volkswagenem Passat druhé generace z roku 1985 a Ferrai 458 Italia může znít jako snadné vítězství pro řidiče italského supersportu, v tomto případě však závod dopadl zcela jinak. Passat přezdívaný Passerati totiž pod kapotou ukrývá hned několik trumfů.

Na první pohled nepříliš udržovaný Volkswagen ukrývá pod kapotou poměrně běžnou motorizaci 1.9 TDI, která v sériovém stavu nabízela okolo 88 koní. Passeratti však těží z dvojice obřích turbodmychadel, díky kterým se podařilo výkon zvednout až na 320 koní.

Tahle síla navíc putuje na převodovku a pohonný systém z ikonického přeplňovaného pětiválcového Audi, což znamená pohon všech kol a s ním spojenou brutální akceleraci. Z výfuku navíc létá takové množství sazí, že se v nich poražený soupeř může doslova vykoupat.

Za kolik tenhle stroj pokoří stovku a jaká je maximální rychlost, si snad ani nedovolujeme odhadovat, díky poměru váhy 1 075 kg a výkonu 320 koní se však dostává až na úroveň skutečných supersportů. To ostatně dokazuje i video ze závodu s Ferrari 458 Italia, které se na Passeratti obtížně dotahovalo.

Vůbec nejlepší na tomhle autě je však skutečnost, že může být vaše – a to za poměrně sympatickou částku. Vůz je totiž vystaven na inzertním webu Autoplius, kde za něj prodejce požaduje 3500 euro, tedy asi 90.500 Kč. Ukažte nám levnější a nenápadnější stroj, s nímž zpráskáte i Ferrari.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme