Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stát chystá pokuty za přetáčení tachometrů: 50 tisíc až 10 milionů Kč

redakce AUTO.CZ
Diskuze (30)
Nový zákon by mohl platit v příštím roce.

Ministerstvo dopravy v novém zákoně stanovilo přetáčení tachometrů jako přestupek, za který hrozí pokuta až deset milionů korun. Dnešním Lidovým novinám (LN) to řekl mluvčí ministerstva Jakub Ptačinský. Nový zákon by mohl platit v příštím roce.

"Sankce jsme odstupňovali ve výši 50.000, 500.000, pět milionů a horní sazba je až deset milionů korun," řekl LN Ptačinský. Nejnižší pokuty hrozí lidem, kteří si stočení tachometru objednají. Nejvyšší naopak těm, kteří si z falšování počítadel udělali výnosný byznys.

Ministerstvo dopravy si od novinky slibuje, že vyčistí internet a nejrůznější inzertní noviny od nabídek na pozměnění údajů tachometru. Zájemci o tuto službu ji tedy budou daleko obtížněji shánět. "Neděláme si iluze, že tento prastarý nástroj na omlazení vozu zcela vymizí, ale alespoň nebude nabízen oficiální cestou," dodal mluvčí.

Ministerstvo chce také zpřístupnit nyní neveřejnou databázi stanic technické kontroly (STK). Lidé by se mohli na internetové stránce anonymně dotázat na konkrétní SPZ a systém by jim poté vypsal přehled všech uskutečněných technických prohlídek daného vozu - včetně počtu najetých kilometrů. Ministerstvo také navrhuje zapisovat stav tachometrů do technického průkazu při každé změně vlastníka.

Trestat přetáčení tachometru vysokými pokutami vítají některé české autobazary. Ty už dříve volaly po tom, aby bylo přetáčení tachometrů trestným činem. Naopak nápad zapisovat údaje o kilometrech do technického průkazu se odborníkům příliš nezamlouvá. "Stát tím vlastně zlegalizuje lživý počet kilometrů u dovezených aut. Téměř každé auto dovezené z ciziny má poupravený stav tachometru. A ten se samozřejmě přetáčí ještě před první registrací v Česku," varuje Martin Pajer, šéf společnosti Cebia, která se specializuje na odhalování aut s přetočeným tachometrem.

Podle údajů Cebie z konce loňského roku nemá každý čtvrtý automobil z více než čtyř milionů vozů na českých silnicích na svém tachometru skutečný stav kilometrů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (30)
28. 8. 2011 10:57
Re: Konecne
To není tak jednoduché, vykašlat se na auto jen kvůli takové blbosti jako je stočený tachometr... Když sháníš nějáký konkrétní typ, a konečně po dlouhé době čekání se někde objeví, a ještě za dobrou cenu, tak si nemůžeš moc vybírat.
28. 8. 2011 10:55
To se stejně nepozná kolik má auto najeto...
Stejně si myslím že tomu nejde zabránit. Když ten tachometr dojede na konec tak pojede zase znova od nuly ne? Já mám na tachometru najeto asi 50 000 km, ale nevím, jestli to auto má najeto fakt jen 50 000, nebo 150 000 nebo 250 000 atd.
A navíc už sem viděl, v nějakém úplně novém autě, že výrobci to už tak dokázali ošidit, že tam místo počítadla byl jen displej. Takže odpojíte akumulátor a všechno se vynuluje a počítáte od nuly ;-)
30. 4. 2011 13:40
Není snaha něco řešit
tento zákon je zase jen takové pozlátko na voliče, aby někdo ukázal jak strašně mu jde o právní stav. V praxi se nezmění nic. Pouze se poopraví pojmy a začne se stáčení nazývat nějak jinak (korekce chyby měření, oprava ukazatelů) a podvody pojedou dál. Navíc dnes je stáčení tachometrů trestný čin (i když nepostihovaný), potom už to bude jen pouhý přestupek, takže jednoznačně zhoršení.
Takže se zase pár chytráků bude babrat za naše peníze v návrhu naproto zbytečného zákona, pro ČR typické.
A přitom by stačilo pouze udělat pár provokačních akcí se skrytou kamerou, pár notorických stáčečů poslat do chládku. Ostatní by se lekli a byl by problém vyřešen.
29. 4. 2011 15:24
Slava ...
Tak slava, po vice nez 20-ti letech jsme zase o neco blize Evrope .. No, hned budu mit klidnejsi vikend, ze jeste nejake ty jistoty mame ... :-) :-) :-)

Jen by me zajimalo, co udelaji "podnikatele v oboru" (=rozumej otekli majitele autobazaru s nebzbytnym zlatym retezem na krku, naftovou limuzinou pred skvarovym plackem vydavanym za autobazar a dvema rotvajlery k boude) s temi "vyhodnymi" ojetinami po prvnim majiteli z DE, ktere se jiz nejaky cas hreji v bazarech ... Jestli je pretoci zpet na puvodni hodnutu ... ???

Je opravdu usmevne porovnavat jednotlive nabidky v DE a CZ - ze vzdycky auta v CZ dotazena z DE maji o tolik mene najeto nez totozna na mobile.de ... Cim pak to ASI bude .. :-)
29. 4. 2011 13:59
Re: problem bude v dokazovani
Pokial predam do autobazaru auto s 200tisic km, a to iste auto sa o tyzden objavi v ponuke a pri nom "stav tachometra" 94000km", myslim ze dokazat pretacanie nebude vobec problem...