Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stávka v jihokorejských závodech Hyundai

Jan Mička
Diskuze (0)
Zaměstnanci domácích továren jihokorejské automobilky Hyundai Motor se v dnešním hlasování vyslovili pro stávku poté, co zkrachovala mzdová jednání s vedením podniku.

Oznámil to mluvčí odborů. Stávka by podle agentury Reuters mohla začít již příští týden, pokud nebude na poslední chvíli dosaženo dohody.

Vedení automobilky dnes navrhlo, že v pátek obnoví jednání s odboráři. Předchozí více než dvouměsíční rozhovory zkrachovaly minulý týden. Akcie Hyundai od té doby prudce klesly a tržní hodnota firmy se snížila o 1,1 miliardy USD (asi 21,4 miliardy Kč).

Odborový svaz Hyundai loni v červenci a srpnu přistoupil k několika přerušením výroby, což v důsledku znamenalo pokles produkce o zhruba 82.000 aut. Po čtyřech letech to byla první stávková akce v této jihokorejské automobilce.

Hyundai spolu se svou sesterskou společností Kia Motors tvoří pátého největšího výrobce aut na světě. Firma v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou produkci osobních aut v Nošovicích u Frýdku-Místku.

Jižní Korea se na celkové produkci automobilky podílí 40 procenty. Delší stávky by omezily prodej vozů Hyundai nejen na domácím trhu, ale i v USA a dalších zemích.

ČTK

Jan Mička
Diskuze (0)